Monique van der Hoek en Esmeralda de Vries startten november 2019 klein met de Buurvrouw & Buurvrouwbus. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk: jan en alleman haakt aan. Die aanhakers zijn geen vrijwilligers, maar ‘buurvrouwen’ en ‘buurmannen”. Mensen die zich op wat voor manier dan ook inzetten voor een ander. Laat je inspireren door het verhaal van Buurvrouw & Buurvrouw. Iets voor een ander doen hoeft niet zo moeilijk te zijn.
Mensen met elkaar verbinden zit Esmeralda en Monique in het bloed. Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 lanceerden ze het idee van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Iedereen kon een bijdrage leveren aan die deken door een granny square (een vierkantje van 10 bij 10 cm) te haken. Het eindresultaat? Bijna elfduizend dekens, vijf voetbalvelden vol! Toen al maakten ze hun motto ‘zie het kleine, verwacht het grote’ waar.
We kunnen buren voor elkaar zijn
Toen de deken klaar was, vroegen ze zich af: wat gaan we nu doen? “We startten met het idee om iets te doen voor mensen die op straat leven. Daklozen hebben geen buren, maar we kunnen wél buren voor elkaar zijn”, stelt Monique. “Directeur Haaima (van het automobielbedrijf) noemde ons voor de grap ‘Buurvrouw en Buurvrouw’, toen hij tijdens het vier jaar durende dekenproject een bus beschikbaar stelde. Met die koosnaam zijn we verder gegaan.”
Iedereen is een buurvrouw, is de filosofie van Buurvrouw & Buurvrouw. Iedereen kan beslissen een buurvrouw of buurman te zijn en zich op zijn of haar eigen manier inzetten voor een ander. “Als mensen vragen hoeveel vrijwilligers wij hebben, is ons antwoord: wij zijn buren van elkaar”, verduidelijkt Monique.
B&B Bus en buurtkoelkasten
“We zijn december 2019 begonnen met één keer per week maaltijden rondbrengen in de stad.” De B&B bus staat nu elke donderdag voor het oude beursgebouw in de stad. Daar delen buurvrouwen maaltijden uit. “Het gaat als een lopend vuurtje. Ze weten ons te vinden”, lacht Monique. “De laatste keer stonden er maar liefst achttien mensen op ons te wachten.” We mogen een kijkje nemen in de vernuftig omgebouwde bus, die ruimte biedt aan onder andere een keukenblok met magnetron, kleding, schoenen en persoonlijke artikelen. De bus is al anderhalf jaar uitgiftepunt van menstruatieartikelen voor vrouwen die dit niet kunnen betalen.
De B&B bus stopt daarnaast een paar uur op twee vaste plekken in de wijken Bilgaard en Heechterp. “Mensen kunnen daar komen voor een luisterend oor en een boodschapje. Ook kunnen ze iets brengen in de boodschappenkast of in de bakjes achterin de bus. De buurtkoelkasten, beheerd door buurtbuurvrouwen op verschillende plekken in Leeuwarden en de omliggende dorpen, zijn een extra manier om mensen te helpen als er een tekort is. “Heb je wat nodig, dan haal je dat eruit. Heb je wat over, dan breng je dat in. Denk altijd aan degene die na je komt”, is de simpele boodschap.
B&B winkel: winkelen zonder kassa
No money, no rules
Wat is het geheim van Buurvrouw & Buurvrouw? Om elkaar te helpen is geen geld nodig! Monique: “Wij zijn van ‘no money, no rules’, wij nemen geen geld aan. Laatst hebben mensen van de opbrengst van een feest van Vat ‘69 boodschappen gekocht. Ook kunnen ze een cadeau kaart gebruiken om bijvoorbeeld bij de Etos douche- of shampoospullen voor ons te kopen.” En er zijn buren die vinden dat ze zelf geen energietoeslag nodig hebben, die hun emballagebon doneren of de verwenkaart van de vriendenloterij doorgeven.
Kortom: iedereen is een buurvrouw. Iedereen kan besluiten zich in te zetten voor een ander. Simpelweg door eigen talenten, mogelijkheden of middelen in te zetten. Hoe mooi is het als er een buurvrouw of buurman voor je is als het even tegen zit? Iemand die de tijd voor je neemt, een luisterend oor, een helpende hand of een bemoedigend woord biedt? “De wereld ziet er mooier uit als we wat meer naar elkaar omkijken”, besluit Monique. ■