Site pictogram Seniorenkrant

Erop uit met de Max Mobiel

Twee Max Mobielen rijden al drie jaar lang af en aan in Leeuwarden. Vrijwillige chauffeurs brengen ouderen uit heel Leeuwarden naar hun plaats van bestemming. De seniorenkrant sprak met gebruikster Nel Hoogendijk (73) en coördinator Sonja Schendelaar, die vanaf het begin ‘met liefde en plezier’ betrokken is bij dit initiatief. Een verhaal over mini auto’s met maximale mogelijkheden die van grote betekenis zijn voor ouderen.

‘Van vrijheid genieten door mobiel te blijven’ is het motto van de organisatie Max Mobiel. “Het is een landelijk iets”, weet Sonja. “Je hebt een vergelijkbaar initiatief in Alkmaar, Almere en Smallingerland.” Max Mobiel Leeuwarden valt organisatorisch
en financieel onder Noorderbreedte. Maar iedere oudere in Leeuwarden kan gebruik maken van de Max Mobiel.

Heel erg druk

Sonja is een bezige bij. Behalve coördinator van Max Mobiel is ze ook nog vrijwilliger bij Erasmus en het Leger des Heils. “Ik ben altijd bereikbaar. Je moet er niet alleen voor jezelf zijn, maar ook voor de mensen om je heen. Vooral in coronatijd.”

Dankzij mond-tot-mondreclame en filmpjes van Noorderbreedte en 058-online weten mensen Max Mobiel goed te vinden. “Het is heel druk. Op dit moment hebben we rond de achttien ritten per week. Een ritje met de Max Mobiel kost maar ééneuro; we zijn dus heel toegankelijk. Mensen krijgen mij aan de telefoon als ze bellen. Ik schrijf hun naam op, bel of app met één van de chauffeurs en die neemt dan contact op. Op dit moment zitten we veel in de vaccinaties. Normaal gesproken rijden we vijf dagen per week. Nu doen we dat bij uitzondering ook op zaterdag en zondag. De chauffeurs zijn immers vrijwilligers.” Andere ritjes gaan naar de voedselbank, het ziekenhuis, de fysiotherapeute of de winkel.

Fantastisch

Mevrouw Nel Hoogendijk uit Leeuwarden vindt de Max Mobiel “in één woord fantastisch”. Ze maakt er heel veel gebruik van, wel een of twee keer in de week. “Twee keer vanwege de vaccinatie, naar de kapper, naar de huisarts of naar de kinderen. Vanochtend bracht chauffeur Klaas me nog naar het ziekenhuis”, vertelt Nel. “Hij is alleraardigst en dat geldt ook voor Willem en Jopie en de dame die ik laatst voor het eerst trof. Ik ben heel blij met hen. Het kost heel weinig en ze zijn altijd keurig op tijd. Ik woon gelijkvloers en gebruik buiten een rollator. Die past mooi in de Max Mobiel. We hoeven geen veiligheidsgordel om, want de Max Mobiel rijdt maar 15 of 20 kilometer per uur. Wat kennen de chauffeurs Leeuwarden goed! Ze weten alle weggetjes te vinden, waar zij net als de fietsers mogen komen. Het zijn plezierige ritjes, want we houden het wel pratende. Onderweg geniet ik van alles om me heen; je ziet het water, het groen en de eendjes. Ik ben getipt door mijn collega Ria en geef het nummer van de Max Mobiel zelf ook weer door aan mensen die ik ken.”

Vast koppel

Op dit moment zijn er zeven chauffeurs voor de Max Mobiel: vier mannen en drie vrouwen. Die variëren in leeftijd. “Eentje is vierentwintig, maar er zijn ook veertigers, vijftigers en zestigers bij”, zegt coördinator Sonja. “Nieuwe chauffeurs zijn altijd welkom, maar we kijken wel precies.” Vanwege de verzekering wil Noorderbreedte dat chauffeurs een rijbewijs hebben, hoewel dat in de Max Mobiel niet verplicht is. Daarnaast vindt Sonja het belangrijk dat ze van onbesproken gedrag en klantvriendelijk zijn en goed met mensen kunnen omgaan. “We hanteren een proeftijd van twee weken. Nieuwe chauffeurs werken we in. Ze krijgen uitleg over hoe de Max Mobiel werkt en ik check ook altijd of ze goed rijden.” Soms is de klik tussen passagier en chauffeur zó goed, dat een vast koppel ontstaat. “Eén van de chauffeurs brengt iedere veertien dagen dezelfde persoon naar de voedselbank.” Soms ook is die klik er minder. “Ik zeg altijd tegen mensen: als er iets is met de chauffeur, bel me dan. Dan ga ik het regelen. Zoiets kan niet twee weken wachten.”

Het huis uit

Tijdens de rit horen de chauffeurs veel verhalen van mensen, waaronder privédingen. Die vertellen ze natuurlijk niet door. Heel vaak ook hebben ze een praatje over het weer en over hoe ze via via aan de Max Mobiel zijn gekomen. “In de coronatijd zagen we dat mensen opgesloten waren en geen kant op konden. Ze zijn blij dat ze er weer uit kunnen en zelf dingen kunnen doen. Het is een voordeel dat ze niet zo lang hoeven te wachten als
bij een taxi en ze waarderen dat het 1 op 1 vervoer is. Daardoor hoeven ze niet een uur in de auto te zitten en de hele stad door te rijden.”

Niet iedereen weet het nog

Niet iedereen kent de Max Mobiel nog en dat vindt Sonja jammer. “Ik heb al veel presentaties gegeven. Informatie over de Max Mobiel hangt overal in de stad. Het valt onder Noorderbreedte, maar het is óók voor ouderen die zelfstandig wonen. Dus ik zou zeggen: probeer het een keer!” ■

Voor het aanmelden van een rit of meer informatie kun je bellen met Sonja Schendelaar, 06-48264203.

Mobiele versie afsluiten