Zolang mogelijk zelfstandig wonen, wie wil dat nou niet? Maar wat als dat lastiger wordt vanwege je gezondheid, de toegankelijkheid van je slaapkamer, de bewerkelijke tuin of de afstand tot voor- zieningen? Dan is het fijn als je een beroep kunt doen op de Seniorenconsulent van Thuiscorporatie Elkien. Wiebine de Meer adviseert graag bij het vinden van een passende woning. Als senioren verhuizen, kan ze een ander blij maken met de achtergelaten woning. Zo snijdt het mes aan twee kanten in deze tijd van woningkrapte.
Wiebine werkt inmiddels zes jaar bij Elkien. Sinds juni dit jaar is ze seniorenconsulent en bezoekt ze senioren in heel Friesland. Huurders waarderen haar inzet en zeggen: wat fijn dat je bij ons thuis komt, de tijd voor ons neemt, ons op weg helpt in deze digitale wereld, naar ons luistert.
Nog niet zo oud, toch al inschrijven
“Elkien heeft 18.500 woningen in Friesland; ongeveer vijftig procent van de huurders is 55+. Nu is dat echt niet oud, maar Elkien wil wel dat mensen nadenken over de toekomst: ik woon nu hier, maar kan ik hier over tien jaar nog steeds (aangepast) wonen of is verhuizen beter? Door dit te bespreken, probeer ik mensen te bewegen zich nu al in te schrijven als woningzoekende.
Zo komen ze sneller in aanmerking wanneer ze eraan toe zijn. We bespreken wat de wensen zijn en waar men zich zorgen om maakt. Ik laat zien wat er kan en wat daarvoor nodig is. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet van de betutteling; ik geloof in eigen regie. Ik wil de bewoners zeker niet hun huis uit praten. Maar vaak blijven senioren zitten waar ze zitten, omdat dit vertrouwd is en ze de mogelijkheden niet zien of weten.”
Slaapkamer beneden
Wiebine neemt echt de tijd voor het gesprek om te zien wat passend is. “Een stel dat ik bezocht woonde al bijna veertig jaar in hun eengezinswoning in een dorp onder de rook van Leeuwarden. Beiden zijn inmiddels lichamelijk beperkt. De WMO aanvraag die ze hadden gedaan voor aanpassingen aan hun woning, werd afgewezen. In plaats daarvan hebben ze een verhuiskostenvergoeding gekregen van de gemeente. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een huis in hetzelfde dorp met een slaapkamer beneden. De lichamelijke beperkingen blijven, maar er zijn minder zorgen. Ze zijn superblij en opgelucht nu ze beneden kunnen slapen en niet meer de tuin hoeven doen, die hun flink op de nek zat.”
Naar een aanleunwoning
Ook ging Wiebine in gesprek met een 92-jarige mevrouw uit Witmarsum. “Haar man was twintig jaar geleden overleden; ze woonde alleen. De slaapkamers en badkamer waren boven, maar het werd steeds lastiger om daar te komen. Ze vertelde: ik heb hier niets; de mensen om me heen zijn allemaal aan het werk. Ik heb haar eerst ingeschreven en de gegevens die nodig zijn geüpload bij de inschrijving. Sinds 2015 moeten we ‘passend toewijzen’. Mevrouw voelde wel wat voor een aanleunwoning bij het verzorgingstehuis in het dorp. Ik heb haar meegenomen voor een bezichtiging. Op de gang in het complex kwam ze direct een meneer tegen die ze al veertig jaar kende. Toen ging het heel snel. Ze heeft het geluk dat er een aantal appartementen leeg staan, dus ze kan snel verhuizen. Nu gaat ze kijken wat ze mee wil nemen en wat ze wil achterlaten.”
Dichter bij (klein)kinderen of voorzieningen
Toch blijven wonen waar ik woon
Niet verhuizen blijft altijd een optie. Neem het verhaal van een 88-jarige mevrouw die richting het centrum van Leeuwarden wilde verhuizen, omdat alle voorzieningen dan in de buurt waren. “Ik heb haar ingeschreven en een lijstje gemaakt waar ze eventueel naartoe zou kunnen. Samen met haar zus (92) is ze daar langsgereden om zich te oriënteren. Een paar dagen later kreeg ik een mailtje: ik heb besloten toch te blijven wonen waar ik nu woon. Ook goed! Ze heeft er in ieder geval over nagedacht én ze is ingeschreven als woningzoekende. Als ze over een tijdje wel toe is aan een andere woning, komt ze door haar inschrijving sneller in aanmerking”.
Soms snel, soms wachten
Hoe slim het is om je in te schrijven, ontdekte Wiebine bij een echtpaar in Gorredijk. “Mevrouw wilde graag verhuizen, maar haar man had iets in gedachten waarvan hij dacht dat hij daar toch niet voor in aanmerking zou komen. Dit idee kon ik tijdens het gesprek wegnemen. Ze bleken al zeventien jaar ingeschreven te staan. Als u daar op reageert, komt u vast bovenaan, zei ik. Wilt u nu verhuizen, in het voorjaar of over een jaar? Als er nu iets vrijkomt, dan pakken we gelijk door, was zijn antwoord.” Voor een kwiek stel van achter in de tachtig is dat nog even afwachten. “Ze hebben nu een koopwoning en willen graag in hun eigen wijk in Leeuwarden blijven wonen. Daar is een mooi seniorencomplex. Punt is wel dat het een populaire plek is. Ik kon zien dat mensen daar zeven tot acht jaar voor ingeschreven hebben gestaan. Oei, tegen die tijd ben ik flink op leeftijd, zei de man. Hij realiseerde zich toen dat het belangrijk is dat je op tijd ingeschreven staat.”
Schrijf je in
Wiebine adviseert senioren zich in te schrijven op http://www.frieslandhuurt.nl “Dan ben je ingeschreven bij Elkien, Accolade, Woonzorg en Wonen Noordwest Friesland. Inschrijven is gratis. Je moet je inschrijving wel ieder jaar verlengen. Zo bouw je in ieder geval inschrijftijd op en heb je nog wat te kiezen, wanneer het nodig is.”