Schiermonnikoog is een ideale plek voor natuurliefhebbers. sinds 1989 is bijna het hele eiland een Nationaal park vanwege de bijzondere natuur. Het beheer wordt uitgevoerd door Natuurmonumenten. Er is op schier een grote variatie aan planten en dieren. je ziet er regelmatig een zeehond voor de kust zwemmen en in de zomer is de paarse lamsoor een lust voor het oog. Maar schiermonnikoog heeft ook veel te bieden op het gebied van historie, kunst en cultuur en actieve ontspanning.
Misschien ken je Schiermonnikoog van een schoolreisje of een dagje uit in je jeugd. Dan is het zeker leuk om het eiland opnieuw te gaan verkennen. En als je er nog nooit geweest bent; Schier is echt de moeite waard om te ontdekken. Het eiland is in één dag te bekijken, maar natuurlijk kun je er ook langer blijven. Er zijn overnachtingsmogelijkheden genoeg. Een bootkaartje kost vijftien euro. Hier alvast een voorproefje van wat deze kleine parel in de Waddenzee te bieden heeft.
Vogeleiland
De monniken van Schiermonnikoog
Het eiland dankt zijn naam aan de Cisterciënzer monniken die zich in de Middeleeuwen op het eiland vestigden. Schier verwijst naar de grijze kleding van de monniken en oog betekent eiland. Midden in het dorp van Schiermonnikoog staat een standbeeld ter ere van de schiere monniken. Sinds een paar jaar is er weer een klooster op Schiermonnikoog. De plannen voor een nieuw te bouwen klooster zorgden voor verdeeldheid op het eiland; daarom is gezocht naar een bestaande locatie. Die is gevonden in de voormalige jeugdherberg aan de rand van het dorp. Het klooster biedt plaats aan tien monniken. In het gastenhuis kunnen zes gasten terechtdie het leefritme en de gebedsdiensten van de monniken willen volgen.
Wassermann bunker en bunkermuseum
De Tweede Wereldoorlog heeft ook op Schiermonnikoog sporen achtergelaten. In 1943 werd er een bunker gebouwd; een kleine schakel in de Atlantikwall. De Atlantikwall was een ruim vijfduizend kilometer lange verdedigingslinie die Hilter tijdens de Tweede Wereldoorlog liet aanleggen om een invasie van de geallieerden tegen te houden. Het was de bedoeling om op Schiermonnikoog een radarantenne te plaatsen om vijandige vliegtuigen te kunnen detecteren. Die antenne kwam er nooit, maar de bunker wel. De Wassermann bunker staat hoog op een duin en bovenop is een uitkijkpunt. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over het eiland. Het is mogelijk om de bunker van binnen te bekijken. Ook het bunkermuseum Schlei is een bezoekje waard. En voor wie erg geïnteresseerd is in het onderwerp is er een speciale fiets- en wandelroute (verkrijgbaar bij de VVV) die je langs alle plekken voert die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.
Provinciegrens met Groningen
Wist je dat Schiermonnikoog steeds groter wordt? Door de verschillende getijden in de Waddenzee verandert de vorm van alle Waddeneilanden continu. Schiermonnikoog groeit vooral aan de oostkant aan en daarom is de grens met de provincie Groningen al een paar keer officieel verlegd. Dat was nodig omdat er anders onduidelijkheid kan ontstaan over de bevoegdheden bij calamiteiten. En zo blijft heel Schiermonnikoog Fries.
Mindervaliden
Hotel Pension van der Werff
Lytje minsken
We schreven eerder in deze krant over de Miniature People van Michel Tilma, die overal in Leeuwarden te vinden zijn. Geïnspireerd op het idee van Michel heeft Schiermonnikoog nu ook een route met miniatuurpoppetjes. Ze heten de Lytje Minsken. Verspreid over het eiland staan zo’n vijftig tafereeltjes. In de haven bevindt zich een scène waarin mensen worden uitgezwaaid en welkom geheten. En natuurlijk zijn er minimonniken. Je kunt de lytje minsken zoeken aan de hand van een plattegrond. Die is te koop bij de VVV in informatiecentrum Het Baken voor drie euro. In het Baken kun je ook excursies boeken en heel veel andere informatie vinden over Schiermonnikoog.