Vrije tijdZorg & Gezondheid

7 december 2022: De vlag uit voor alle vrijwilligers!

Ieder jaar op 7 december is het de Nationale Dag van de Vrijwilliger. In het hele land worden vrijwilligers dan in het zonnetje gezet. Iets minder dan de helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk. De provincie Friesland scoort gemiddelde hoger, namelijk net boven de 50%. Meer dan de helft van de volwassenen dus. Nergens in Europa ligt dat percentage zo hoog (bron: Amaryllis).

Dankjewel feest

De gemeente Leeuwarden en Amaryllis trakteren alle vrijwilligers op zaterdag 10 december op een Dankjewelfeest in de Neushoorn. Met muziek, activiteiten en het theatercollege Kemp & Stek. Een leuke, gezellige manier om andere vrijwilligers te ontmoeten en ervaringen te delen. En wellicht inspiratie op te doen om eens een nieuwe richting in te slaan.

De zin van vrijwilligerswerk

In de decembereditie van deze krant staat een interview met vrijwilliger Theo Witlox. Een aangrijpend levensverhaal ging vooraf aan het vele vrijwilligerswerk dat Theo deed voor Humanitas en tegenwoordig doet voor Swettehiem. Dat is het bijzondere van vrijwilligerswerk. Degene die wat voor een ander wil betekenen, heeft vaak zelf al veel meegemaakt en wil daarom anderen helpen. Of iemand wil door middel van vrijwilligerswerk richting geven aan zijn leven, bijvoorbeeld na het verlies van een baan door ziekte of reorganisaties. Het is hartverwarmend hoeveel mensen zich inzetten voor anderen. Het kleurt de wereld om ons heen mooier.

Vrijwilligerswerk niet meer vanzelfsprekend

Daarom is het goed om vrijwilligers niet alleen 7 december in het zonnetje te zetten, maar er een hele week aandacht aan te schenken. Alvast een mooi voornemen van 2023: van 27 februari tot en met 6 maart is de Week van de Vrijwilliger. Want er wordt wel gezegd dat niemand onmisbaar is, maar zonder vrijwilligers zal het in de huidige maatschappij echt niet meer gaan. Vroeger hoorde het erbij, de ‘mienskip’ zorgde voor elkaar. De meeste vrouwen werkten niet en vulden de tijd onder anderen met hulp aan derden. Je noemde het niet vrijwilliger, je deed het gewoon. Veel senioren van nu hebben het nog van huis uit meegekregen. Maar we leven nu in een andere tijd, waar vrijwilligerswerk structureel moeilijk in te vullen is door tweeverdieners met kinderen. Toch lukt het iedereen met en beetje goede wil wel om een paar uurtjes op de sportclub, school en verenigingen te helpen.

Ben jij geïnteresseerd in vrijwilligerswerk en/of wil je je talent inzetten? Kijk dan eens op:
www.samenleeuwarden.nl/organisaties/ waar honderden organisaties staan en op www.samenleeuwarden.nl/vacaturebank/ voor vacatures.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close