Ander NieuwsKunst & CultuurVan alles

Joop Mulder overleden

Zondagochtend – 10 januari 2021 – werd bekend dat Joop Mulder onverwacht is overleden. De grondlegger van Oerol en Sense of Place is 67 jaar geworden. Hij kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen, maar overleed toch onverwacht.

In 1982 richtte Joop Mulder Oerol op. Hij was destijds eigenaar van café de Stoep op Terschelling. Wat begon als een kleinschalig festival is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa met jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers. Dit jaar vindt de 40e editie op het eiland plaats. Makers uit binnen- en buitenland en publiek vinden elkaar in het Terschellinger landschap, waarbij het experiment een grote rol speelt. Met Oerol werd cultuur onderdeel van het eiland, kreeg Terschelling meer bekendheid en een economische impuls in de stillere maand juni.
In 2017 nam Joop Mulder afscheid van Oerol. Er is toen een prijs voor nieuw talent in het leven geroepen die zijn naam draagt: de Joop Mulder Plak.
Hart voor het Waddengebied

Zijn liefde voor het veelzijdige Waddengebied bracht Joop Mulder verder tot uiting in Sense of Place. Wat begon als een deelproject op Oerol groeide uit tot een reeks culturele landschapsprojecten langs de Waddenkust. Met Sense of Place verbond Joop Mulder de inwoners, autoriteiten, dorpsbelangen, natuurorganisaties, kunstenaars, de boer en buitenlui om dit prachtige landschap en haar cultuur zichtbaar te maken voor een breder publiek.

Joop Mulder laat zowel binnen de culturele wereld als bij de cultuurliefhebbers een onuitwisbare indruk achter. Hij is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van locatietheater en kunst in de openbare ruimte. Zijn bezieling, ideeën en onuitputtelijke energie zullen we missen. Met vasthoudendheid en eigenwijsheid roeide Joop Mulder tegen de stroom in en zorgde voor een niet meer weg te denken festival en landschapskunst in onze provincie.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close