LeeuwardenVroeger

Kom binnen bij de Friese adel

Ben je benieuwd hoe de Friese adel vroeger woonde en leefde? Kom dan binnen in het statige Huis Van Eysinga in Leeuwarden.

Huis Van Eysinga is een 18de eeuws herenhuis. Enkele kelders met kruisribgewelven dateren echter zelfs uit de late 16e eeuw. Het huis is ingericht in de neoclassicistische stijl van de Franse koning Lodewijk XVI, en gebouwd voor één van de meest aanzienlijke mannen van die tijd, Frans Julius Johan van Eysinga. Hij was grietman van Doniawerstal en lid van de Friese Provinciale Staten.

Adelijke grandeur

Het huis ademt adellijke grandeur. Aan weerszijden van de marmeren gang vind je diverse chique stijl- en ontvangstkamers. Je bewondert er prachtig origineel stucwerk, houtsnijwerk, met ornamenten versierde plafonds, met landschappen beschilderde behangsels, marmeren vloeren, en mooie portretten van de familie.

Wandel met de audiotour het huis door, en ontdek de verhalen van de bewoners én het personeel. Uniek is dat je zelf kunt ervaren hoe de familie Van Eysinga hier woonde. Je waant je letterlijk één van hen. Je mag de kasten openen en kijken wat erin zit en net als de familie plaatsnemen aan tafel om een spelletje te spelen. Probeer de pruik van de heer des huizes of geniet in de salon van blokfluitmuziek van Händel, Beethoven en Mozart. Door de geheime deur in de eetkamer kom je in de personeelsvertrekken. In de keuken en het souterrain is het net alsof je de bedienden nog hoort lopen, en of je de boenwas nog ruikt in de poetskamer.

Ook voor de (klein)kinderen is er van alles te doen: kom kleuren, knip silhouetportretjes of speel een spelletje. Net zoals de kinderen Schelte en Catharina van Eysinga deden. Als je geluk hebt komen er in de keuken net verse koekjes uit de oven.

Openingstijden

Breng jij dit rijk gedecoreerde herenhuis tot leven? Huis Van Eysinga is gelegen aan de Koningsstraat 25 in Leeuwarden en geopend op woensdag t/m zondag. Bel aan en voel je thuis! ■

Foto: Arjan Bronkhorst

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close