Kunst & CultuurVan alles

SKAAD VOORALSNOG 16 APRIL IN PREMIÈRE

Pier 21

Ondanks de huidige coronamaatregelen hoopt Pier 21 dat SKAAD alsnog in première kan gaan dit voorjaar.

De lange arm van de geschiedenis

In het kader van 75 jaar vrijheid komt Pier21 met de locatievoorstelling SKAAD

De voorstelling is gebaseerd op het levensverhaal van een verzetsman uit het Gooi, die tijdens de oorlogsjaren bij de KP (knokploeg) van Scharnegoutum vele spectaculaire en moedige dingen doet. Direct na de oorlog wordt hij daarvoor geëerd en geprezen, maar later ontstaat er twijfel over zijn motieven. En dan gaat het mis en stort alles in. Verkeerde keuzes, toeval en noodlot, Friezen die hun handen aftrekken van de buitenstaander. Van zijn hoge voetstuk maakt hij een diepe val.

De voorstelling is geïnspireerd op het leven van Gerard Reeskamp, de man die bijna de gehele oorlog in Fryslân was. Maar de makers nemen de vrijheid om ook hun verbeelding de ruimte te geven. Want SKAAD gaat niet alleen over toen, maar ook over nu. SKAAD is een verhaal over toeval en noodlot, over verdrukking en verweer, over keuzes en moraal. Over het samenspel tussen een karakter en de omstandigheden. Over perspectief en over de onomkeerbaarheid van dingen.

SKAAD kijkt naar de geschiedenis, maar gaat ook over de problematiek en de keuzes waar we nu mee te maken hebben. Hoe kijken we nu naar dat verleden en hoe werkt het door, in een land, een familie, op internet? In de voorstelling wordt zowel Fries als Nederlands gesproken

De spelers Paul R. Kooij, Dette Glashouwer, Pleun de Roode en Eelco Venema zijn samen met de regisseur Daniëlle Wagenaar begonnen met repeteren, zodat zij, zodra het mag, er klaar voor zijn om de voorstelling voor publiek te spelen. De schuur van Familie Hoekstra, eigenaren van Camping Pasveer in Loënga, wordt ingericht als een veilige omgeving (coronaproof). De cast bereidt zich dus voor op het spelen van de geplande reeks voorstellingen in 2021. Het aantal bezoekers per voorstelling is teruggebracht naar dertig personen. De bedoeling is dat de voorstelling twee keer achter elkaar gespeeld wordt op één avond. Vooralsnog staat de première gepland op 16 april 2021, maar er moet rekening mee gehouden worden dat de speeldata opschuiven naar later dit voorjaar.

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close