Ander NieuwsKunst & CultuurVan alles

4 Oekraïense kunstenaars werken en exposeren bij Kunstacademie Friesland

Kunstacademie Friesland in Leeuwarden biedt aan 4 Oekraïense kunstenaars, die door de oorlog in eigen land, nu in Fryslân verblijven, de mogelijkheid om kunstwerken te maken en te exposeren. De 4 kunstenaars volgen lessen, gebruiken de ateliers en gaan in mei hun gemaakte werken exposeren.

De 4 kunstenaars werken in verschillende disciplines. Hanna Shuk woont in Wolvega en maakt schilderijen waarin ze emaille verwerkt. Ze schildert de oude Oekraïense volkspatronen in nieuwe vormen. Ook heeft ze tekeningen en schilderijen van verwoeste gebouwen uit haar geboortestreek gemaakt. Anatoli Hyklytakka woont in Drachten en maakt staalsculpturen.  Een werk van hem staat  voor de Lawei geëxposeerd. Semen Kinzhaly (Drachten) werkt met hout en heeft meegewerkt aan de ‘8’ in Drachten (van motorkappen gemaakt).
Violetta Stardust (Drachten) zat in een toelatingsprocedure voor een prestigieuze beurs voor een Kunstacademie in Korea en maakt nieuw werk i.p.v. het  verloren gegane werk.

 

Kunstacademie Friesland herkent de noodzaak om kunst te maken en riep Oekraïense kunstenaars in Fryslân op om zich te melden om hun te helpen. Alle 4 zijn blij met de extra mogelijkheid die nu geboden wordt. Ze komen uit de grensstreek met Rusland, in hun huis en ateliers wonen nu Russen, hun kunst is verloren gegaan.

De 4 kunstenaars hebben kennis gemaakt met Friese musea, die ze met de Kunstacademie bezochten. Ze volgden lessen, daar waar ze ondersteuning nodig hadden op de Kunstacademie.

In Drachten heeft de Sluisfabriek daar waar kon, in hun werkplaatsen, hulp geboden. Ook Jan Ketelaar in de Sluisfabriek heeft ruimte en apparatuur ter beschikking gesteld om te gebruiken.

Het initiatief voor hulp aan Oekraïense kunstenaars  komt van oud cultuur-gedeputeerde Sietske Poepjes. Zij onderkende de noodzaak en wilde hulp bieden. Samen met Kunstacademie Friesland is het gelukt om een platform te bieden.

De tentoonstelling is van 8 mei t/m 6 juni, ma-vrij 11-16 uur. Groningerstraatweg 354 in Leeuwarden

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close