Leeuwarden

544 namen in de Joodse wijk

Wie de afgelopen week langs de Joodse school aan de A.S. Levinsonstraat in Leeuwarden is gelopen of gefietst, weet dat er sinds kort een namenmonument staat. Op drie glazen zuilen zijn 544 namen gegraveerd van Joodse Leeuwarders die de vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. 

Het glazen monument, ontworpen door Saskia van Montfort, werd onthuld door de 94-jarige Benno Troostwijk, die veel van de mensen die genoemd worden persoonlijk kende. De drie zuilen staan naast het al bestaande Holocaustmonument uit 1987. De namen werden verzameld door amateurhistoricus Halbe Hageman uit Tzummarum.

In 1940 bestond de Joodse gemeenschap in Leeuwarden uit ongeveer zevenhonderd leden. Onder hen waren veel middenstanders die gevestigd waren rondom Bij de Put. De ziel werd volledig uit de wijk geslagen door de dood van 544 van hen. Wie de namen leest ziet hele families voorbijkomen. Indrukwekkend en onvoorstelbaar.

“De mensen krijgen nu een gezicht”

De onthulling was gekoppeld aan de theatervoorstelling De Joodse Bruiloft, die gemaakt werd naar aanleiding van het gelijknamige boek van Auke Zeldenrust. Burgemeester Buma was een van de sprekers bij de onthulling. “544 is een getal. Die mensen krijgen nu een gezicht. Hun namen worden nu teruggebracht in die wijk. Ik hoop dat iedere voorbijganger die namen ook gaat lezen en inziet waar ze voor staan. Elke naam staat voor een afgebroken leven. De wreedheid van de gebeurtenissen waardoor deze gemeenschap hoegenaamd niet meer bestaat zie je eigenlijk alleen terug in de namen, niet in een kaal getal. De Joodse wijk, is nooit meer geworden wat het was. Het is verweven met de geschiedenis van de Holocaust”,  aldus de burgemeester.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close