Kunst & CultuurLeeuwarden

Voorstelling De Joodse Bruiloft nog even te zien

Op 18 april 1939 trouwden Barend Boers en Mimi Dwinger in het stadhuis en de synagoge in Leeuwarden. Drie jaar later moesten ze vluchten en het werd een barre en levensgevaarlijke tocht.  Maar het echtpaar overleefde de oorlog en Barend was eind 1944 zelfs een van de bevrijders van Zuid-Nederland. Mimi werkte bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen. 

Het Fries Film Archief kwam een aantal jaren geleden in het bezit van unieke beelden waarop de bruiloft van Mimi en Barend te zien was. De 16 mm-film zat in een koffer met oorlogsdocumenten die na het overlijden van Mimi  en Barend door hun kinderen werd gevonden. Journalist Auke Zeldenrust maakte voor Omrop Fryslân een reportage over de film en in 2018 schreef hij het boek ‘De Joodse Bruloft, een koffer vol oorlogsgeheimen’.

Voorstelling

Van dit boek is door de Jonge Republiek een bijzondere voorstelling gemaakt over de Joodse wijk in Leeuwarden. Auke Zeldenrust is ceremoniemeester en verteller. Hij wordt bijgestaan door een kleurrijk artistiek team: zang door Lucette van den Berg, spel en dans door Rabbi Jallo en Rosanna ter Steege, zandtekeningen van Elze van den Akker en vormgeving van route en zaal door Udo Thijssen. Voor de huidige bewoners van de Joodse wijk is een mooie rol weggelegd. Zij gidsen het publiek door hun straten en stellen de toenmalige bewoners voor.

Bruiloftsgasten

‘De Joodse Bruiloft’ begint met een korte wandeling vanaf de Joodse School die eindigt in Zalen Schaaf. Je wordt meegenomen naar een bijzondere gemeenschap, voorbije tijden en verhalen van veerkracht, verlies, liefde en hoop. Als bruiloftsgast word je meegevoerd in de verhalen rond het bruidspaar Barend en Mimi en de Joodse gemeenschap in Leeuwarden van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘De Joodse Bruiloft’ is nog een week te zien en er zijn nog kaarten voor een aantal voorstellingen. Bestel hier je tickets en geniet van een prachtige Leeuwarder avond!

Het bijzondere 16 mm filmpje van de bruiloft kun je hier bekijken.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close