Kunst & CultuurVrije tijd

Boekbespreking: Poetins dochter – Tomas Ross

Zo op het eerste gezicht heeft dit boek weinig te maken met Friesland. Maar het verrassende is dat het verhaal zich voor een klein deel afspeelt in het Friese dorpje Driesum, dat in de buurt van Dokkum ligt.

Over de schrijver

Willem Pieter Hoogendoorn is bekend als schrijver onder zijn pseudoniem Tomas Ross. Zijn bekendheid heeft hij voornamelijk te danken aan zijn misdaadromans in het genre faction; een mix van fictie en realiteit. Drie keer werd een boek van hem bekroond met de Gouden Strop. Daarnaast schreef hij nog een aantal boeken samen met Rinus Ferdinandusse en Corine Hartman en publiceerde hij enkele kinderboeken.

Het boek

Het verhaal van Poetins dochter begint in februari 2022. De Amerikaanse en Britse geheime diensten waarschuwen al een aantal maanden voor een Russische inval. Philip is een voormalig defensie-expert bij de Europese Unie in Brussel. Zijn vrouw Tessa is advocaat. Als hij op een avond uit Brussel komt, treft hij zijn vrouw niet thuis. Zij blijkt te zijn verongelukt, maar Philip vermoedt dat zij is vermoord. Per ‘toeval’ ontmoet hij Jenny. Zij heeft haar familie verloren bij de MH-17 ramp. Samen gaan zij op zoek naar de mogelijke moordenaar van Tessa. Ze raken bij die zoektocht verstrikt in een meer dan gevaarlijk dubbelspel van westerse inlichtingendiensten en Russische oligarchen in de strijd om Oekraïne. Wat zijn de ambities van Poetin en welke rol speelt zijn dochter Maria?

Recensie

Al vroeg in het verhaal voel je dat er ‘iets niet in de haak is’ en dat er iets staat te gebeuren, wat ook zo blijkt te zijn. Philip en Jenny worden in hun zoektocht van Londen via een landgoed in het dorpje Driesum naar Istanbul geleid. Het is spannend, maar ook ingewikkeld om de twee in hun acties te volgen. Wat het voor mij vooral lastig maakte, waren alle verschillende geheime diensten en hun medewerkers die een rol spelen in het verhaal. Nu en dan was terugbladeren naar de opsomming van alle personages op de eerste pagina’s echt nodig. Als lezer krijg je een inkijkje in de wereld van de verschillende diensten en hun belangen en vraag je je soms af; wat is fictie en wat is werkelijkheid? Ik vond Poetins dochter zeker een boek met de nodige spanning en puzzels. Maar ik denk dat het vooral geschikt is voor de politiek geïnteresseerde lezer. ■

Uitgever: Cargo / ISBN: 9789403186610

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close