Vrije tijdVroeger

Filmclub Kleare Kimen 1951-2023: Van 16 mm film tot smartphone

Het afzwemmen van je kleinkind, een mooie vakantieherinnering, de capriolen van je huisdier: als je een smartphone hebt leg je het met één druk op de knop vast. De eerste leden van de film- en videoclub Kleare Kimen moesten zeventig jaar geleden meer moeite voor doen voor het maken van een filmpje. Er is veel veranderd, maar de filmclub bestaat nog steeds.

Honderd jaar geleden, in 1923, kwam de Kodak 16 mm-film op de markt. Deze was goedkoper dan de 35 mm-film die door professionele filmers gebruikt werd. Daardoor konden vanaf toen ook amateurs filmpjes maken. In de jaren zeventig en tachtig maakte de 16 mm-film steeds meer plaats voor video. Inmiddels ligt ook die tijd ver achter ons, want we zitten midden in het digitale tijdperk, waarin iedereen die over een smartphone beschikt naar hartenlust kan fotograferen en filmen.

Oprichting Kleare Kimen

Filmclub Kleare Kimen maakte al deze ontwikkelingen mee. De club werd opgericht op 17 oktober 1951, om het filmtechnisch peil in Friesland te verhogen. Filmmaker Jan Bearn Singelsma was de bedenker van de naam, die ‘schone horizonten’ betekent. Singelsma maakte op zijn bromfiets veel tripjes naar Duitsland en Denemarken en was onder de indruk van de prachtige vergezichten. Dat zou de inspiratie zijn voor Kleare Kimen. Tijdens de oprichtingsbijeenkomst werd er een bestuur gevormd en twintig mensen melden zich aan als lid. Het waren vooral rijke mannen, aangezien filmen vrij kostbaar was. De leden kwamen daarna regelmatig bij elkaar in Hotel de Doelen in Leeuwarden. Het waren onder andere werkavonden, filmavonden-met-de-dames-erbij, onderlinge filmwedstrijden, demonstraties en lezingen.

Sjah van Perzië en Elfstedentocht

Veel van de leden fi lmden vooral het gezin en de dagelijkse bezigheden. Maar er werd ook gewerkt aan documentaires, korte speelfilms en animaties. Soms maakten ze met elkaar een film, zoals bij het bezoek van de Sjah van Perzië aan Friesland (1959) en bij de Elfstedentocht van 1954. Deze laatste film ging op het Provinciehuis in première. Dat was een groot succes en er volgden dan ook reportages over de Elfstedentochten van 1956 en 1963. De Leeuwarder Courant was lovend over de film uit 1963: “Deze door amateurs vervaardigde film kon de toets der critiek uitstekend doorstaan”, aldus de krant. Het Fries Film Archief heeft meer dan honderd films van leden van de Kleare Kimen gedigitaliseerd. Je kunt die bekijken op www.friesfilmarchief.nl/catalogus/.

Toekomst

Doordat de kosten van het maken van een film lager werden, kreeg Kleare Kimen vanaf de jaren zestig steeds meer leden. En waar andere amateurfilmclubs opgeheven werden, bleef Kleare Kimen bestaan. In 2021 werd het 70-jarige bestaan gevierd en dat was iets om trots op te zijn. Helaas is het ledental de laatste jaren fors afgenomen. Lucien Luijckx, secretaris van Kleare Kimen, doet dan ook een oproep. “Kleare Kimen is een club met een rijke geschiedenis, waar iedereen welkom is. Het maakt niet uit of je veel of weinig ervaring hebt met filmen. De lat ligt niet hoog; je kunt met een gewone smartphone al meedoen. Als je enthousiast bent, dan is de bereidwilligheid om te leren vaak groot. De leden helpen elkaar en het gaat vooral om het plezier van het maken van een filmpje. Het is echt een hele leuke hobby!”

Nieuwe leden welkom

De leden van Kleare Kimen komen om de twee weken op donderdagavond bij elkaar. Gemaakte films worden op een groot doek vertoond en besproken en de laatste ontwikkelingen worden gedeeld. “Zo leren we samen onze eigen films in de praktijk steeds beter te maken. Ook het maken van familiefilmpjes komt aan bod.” Het sterke punt van de filmclub is volgens Lucien de grote samenhorigheid, de onderlinge hulp van en aan de clubleden en de sociale sfeer. “Alle kennis wordt gedeeld en aan elkaar aangeleerd. Dit geldt zowel voor de beginners als voor de gevorderden in de groep. We boffen dat we binnen de club twee leden hebben die (semi) professioneel films maken: filmmaker Rudi Boon en regisseur Auke de Witte. Maar het belangrijkste is plezier beleven aan onze gezamenlijke hobby. Kleare Kimen wil heel graag het 100-jarige bestaan halen, dus ik hoop dat we veel nieuwe leden mogen verwelkomen”, zegt Lucien tenslotte. “Wie interesse heeft kan vrijblijvend een keer aansluiten bij een clubavond. Voor meer informatie, kijk op de website www.klearekimen.nl. ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close