Kunst & CultuurVrije tijd

Boekrecensie: Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl

Amerikaanse geschiedenis en een sterkte liefde

Annette Bons woont in de mooie binnenstad van Leeuwarden. Ze is opgegroeid met veel liefde voor lezen en is nog steeds verzot op boeken. Annette schrijft blogs, recenseert boeken en wordt af en toe gevraagd voor het proeflezen van een manuscript. Voor de Leeuwarder Seniorenkrant zal ze vanaf nu iedere editie een boek bespreken waarvan de inhoud of de schrijver een link heeft met Leeuwarden/ Friesland.

Over de schrijfster

Niet iedereen weet misschien dat Annejet van der Zijl een link heeft met Leeuwarden. Ze werd geboren in de buurt van Alkmaar, maar het gezin verhuisde tijdens haar kinderjaren naar Leeuwarden. Annejet ging eerst naar de Rehobothschool en later naar het Christelijk Gymnasium. Een leuke lagereschooltijd heeft ze niet gehad, omdat ze flink werd gepest. Ze droeg een bril en sprak keurig Nederlands; de andere kinderen noemden haar ‘suertsje’. Aan het Liwadders, dat zij niet sprak, bewaart ze dan ook geen goede herinneringen. De eenzaamheid die Annejet door de pesterijen ervaarde, verdreef ze door te lezen. Dat lezen leidde vervolgens tot het schrijven van boeken. Eind goed al goed kunnen we dus wel stellen. Van Annejet kende ik al Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt en Sonny Boy en ik heb genoten van De Amerikaanse prinses. Haar nieuwe boek is getiteld Fortuna’s kinderen. Het door haar geschreven Boekenweekgeschenk 2020, Leo & Juliette, is in dit boek verwerkt

Over het boek

Fortuna’s kinderen is een familiekroniek bestaande uit drie delen, die op een bijzondere manier de geschiedenis van de families Herckenrath en De Fremery beschrijft. Het eerste deel gaat over Leon Herckenrath, die in 1818 besluit om te vertrekken naar ‘de nieuwe wereld’ Amerika, om daar zijn geluk te beproeven. Leon verliest zijn hart aan Juliette, een slavin die werkt in het huis waar hij verblijft. Het is alleen volstrekt niet geaccepteerd om als blanke een gezin te stichten met een slavin of donkere vrouw. De slavernij zal in Amerika nog lang een grote rol spelen en dat voorvoelt Leon. Hij zoekt een weg om toch samen met Juliette een bestaan op te bouwen.

In het tweede deel van het boek volgen we het leven van Virginie, de oudste dochter van Leon en Juliette, en haar man James De Fremey. Door hun huwelijk worden beide welgestelde families met elkaar verbonden. James reist vooruit naar Amerika om daar een onderneming te starten in Californië. Later voegt Virginie zich bij haar man en samen bouwen ze een klein imperium op. Ze bewegen zich in de hogere kringen en genieten veel aanzien. Niemand die dan kan bedenken dat Virginie een dochter van een vrijgekochte slavin is.

In het derde deel van het boek wordt uit de doeken gedaan hoe het de nazaten van de families Herckenrath en De Fremery is vergaan. Hun levens zijn niet allemaal even fortuinlijk verlopen als die van hun voorouders.

Recensie

Fortuna was de Romeinse godin van het toeval en het lot én van het geluk en het ongeluk. De titel Fortuna’s kinderen is dan ook goed gekozen. Het is een mooi boek dat inzicht geeft in het ontstaan van het zuiden van het Amerika van nu. Slavernij speelt een belangrijke rol; een onderdeel van de geschiedenis dat onlosmakelijk verbonden is met
dit deel van Amerika. Uit het verhaal komt duidelijk naar voren dat men niet zonder slaven kon. Was het niet om hen in te zetten bij het werk op de katoenvelden, dan wel om de blanken in de huizen te dienen. Ik vond het ontstellend om te lezen hoe slecht slaven soms werden behandeld. Hoe ze zelfs gestraft werden als ze op te luide toon een ander groetten op straat.

Ook hoofdpersoon Leon vindt het schokkend om te zien hoe er met slaven wordt omgegaan. Hij doet er dan ook zijn hele leven zijn best voor om de slavernij te stoppen, zodat slaven hun vrijheid kunnen krijgen. Het bijzondere in dit verhaal is de onvoorwaardelijke liefde van Leon voor zijn Juliette. Hoe zij samen de wereld tegemoet treden, ondanks de moeilijke situatie waarin ze zitten. Ik heb Fortuna’s kinderen met veel plezier gelezen. Het verhaal is een mooie combinatie van geschiedenis en hele sterke liefde. ■■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close