ColumnsKunst & Cultuur

Column: De wereld van Koesma

Tina: The way of the world

Wanneer we terugkijken op het leven van Anna Mae Bullock, beter bekend als Tina Turner, zou je denken dat ze onder een ongelukkig gesternte geboren is op 26 november 1939 in Nutbush, Tennessee. Geen fijne jeugd, armoede en tijdens haar huwelijk is ze zestien jaar lang mishandeld en misbruikt door haar man Ike.

Je kunt concluderen dat ze zeker geen gelukkig leven heeft gehad, maar dat ze evenmin geheel ongelukkig is geweest. Tina kende ontberingen en wreedheden, maar ook momenten van warmte, troost en liefkozing. Om Tina’s vraag What’s love got to with it? te beantwoorden: love’s got everything to do with it! Daar kwam ze in 1985 eindelijk achter toen er echte liefde op haar pad kwam in de persoon van Erwin Bach.

Wat een powerhouse was deze vrouw! Een rockqueen van onwaarschijnlijk kaliber en een overlever. Een muziekicoon wiens droom, om de beste zwarte vrouwelijke rockartiest ter wereld te worden, uitkwam. Met haar rauwe stem, sexy uitstraling, energieke dans en welgevormde benen veroverde ze de wereld en onze harten. Ik ken geen ander liedje dat zo meesterlijk gecoverd is als Proud Mary, mijn favoriet. Als je op een feestje bent dat maar niet op gang wil komen, moet je dat nummer opzetten. Ik beloof je dat je veel calorieën zult verbranden als je het juiste ritme aanhoudt. Een mooi duet vind ik It’s only love met Bryan Adams en Whatever you want is een vergeten pareltje. In deze videoclip straalt Tina en ze is prachtig met haar korte coupe; vrouwelijkheid ten top.

Tina was en is een voorbeeld voor veel meisje en vrouwen. Spijtig genoeg zijn er veel vrouwen die de zware beproevingen herkennen die Tina moest doorstaan. Slechts een handjevol daarvan heeft de moed om het lot in eigen handen te nemen. Het leven verrast en beloont je, als je je eigenwaarde durft op te eisen. Het is die waardevolle les die, na het overlijden van The Queen of Rock ‘n roll op 24 mei 2023, achterblijft. Dank je wel Tina, voor je muziek en je kracht! ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close