Kunst & CultuurLeeuwardenWonen & Veiligheid

dbieb

Wees welkom op de digi-spreekuren van dbieb!

‘Het scherm van mijn nieuwe smartphone gaat na een seconde op zwart’. ‘Hoe kan ik mijn mail op
mijn mobiele telefoon lezen?’ ‘Ik kan mijn foto’s niet terugvinden in de cloud.’ Het zijn vragen waar
mensen regelmatig mee worstelen. En wat doe je als kinderen en kleinkinderen op afstand wonen
en je niet kunnen helpen? Dan ga je naar de digi-speekuren van dbieb!

Op de digi-spreekuren staan onder andere Bart (73) en Evert (68) voor je klaar. Bart: “Senioren krijgen zo’n telefoon of tablet, vaak een kado van de kinderen, maar weten niet hoe het werkt.” Hoe kan ik een mail versturen met een bijlage? Hoe moet ik Microsoft Office instellen? De ontwikkelingen gaan snel en het kost moeite om bij te blijven. En voor elk wissewasje je (klein)kinderen vragen, is vervelend. De spreekuren zijn dan een uitkomst: “Hier nemen we alle tijd voor je en leggen we je rustig uit hoe het moet. Het helpt dat wij zelf ook op leeftijd zijn, we zijn geduldiger,” lacht hij.

Mensen gaan opgelucht en blij weer weg. “We hebben ze gerust kunnen stellen dat er niet iets ergs is met hun mobiel, tablet of computer en dat er een oplossing is,” zegt Bart. En, nog belangrijker: je wordt er zelfredzaam van. “Het is een meerwaarde als je met nieuwe technologie leert omgaan”, vult Evert aan. “Ik hoor geregeld mensen zeggen dat ze wilden dat ze de kennis eerder hadden gehad, dan waren ze veel verder geweest.”

Je kunt tegenwoordig bijna niet zonder, geeft Bart aan. “Toegangskaarten voor voetbalclubs krijg je digitaal toegestuurd, op vakantie staat er geen mevrouw meer op je te wachten. Die kun je appen als er een probleem is.” Bovendien willen veel senioren ook gewoon meedoen, vooral omdat ze het leuk vinden om bij te blijven.

CURSUSSEN
Bart en Evert verwijzen dikwijls door naar de cursussen die dbieb geeft, zoals de cursus Werken met DigiD, of de cursus Orde op de computer. Evert: “Vaak is het een puinhoop op de computer. Tijdens de cursus leer je bijvoorbeeld hoe je documenten en foto’s bij elkaar zet, hoe je mappen en submappen maakt. Regelmatig
vinden de cursisten verloren gewaande foto’s terug!” En dan zijn er nog de Digi-specials: presentaties over een speciaal thema, zoals veilig omgaan met wachtwoorden of online boeken zoeken. “En het allermooiste
is nog dat je geen lid hoeft te zijn van dbieb. Het kost niks!” besluit Bart.

Weten wanneer de digi-spreekuren
zijn of wat het cursusaanbod is?
Kijk op www.dbieb.nl/leren/meerleren

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close