ColumnsPolitiek

De wereld van Koesma – Macht en tegenmacht

De vervroegde verkiezingen geven aan dat het vertrouwen in onze politieke leiders laag is. Het voelt alsof de kern van de democratie steeds verder afbrokkelt. Verslagen en moegestreden verlaten politici massaal de politieke arena. Er komt straks een nieuw kabinet op het bordes, terwijl slepende hoofdpijndossiers nog lopen, + beloftes verbroken worden en doelen niet zijn behaald. Verdeeldheid ontwricht de samenleving en de regering heeft de kloof niet kunnen dichten.

De neiging van onze politieke leiders om een positief verhaal neer te zetten wint het van de realiteit. Maar burgers prikken daar inmiddels wel doorheen. Het haantjesgedrag, de manipulatie, de oneindige kamer- onderzoeken en achterkamertjes-overleggen komen onze neus uit. Belastinggeld wordt verspild aan het bedekken van politieke flaters en overambitieuze plannen. We zijn het toneelspel beu, want we kennen alle trucjes en foefjes onderhand. De hoge energie- en benzineprijzen, dure levensmiddelen, woningnood, migratie en asielbeleid, voedselzekerheid en het bestaansrecht van boeren en ondernemers en de oorlog in Oekraïne hebben alles op scherp gezet. De aardbevingen in Groningen, de toeslagenaffaire, het falende asielbeleid, het stikstofdossier, het ontbreken van daadkracht en leiderschap van de politie en het kabinet en een miljoen mensen die onder de armoede grens leven in Nederland: de rek is eruit, genoeg is genoeg!

De kanteling die momenteel gaande is in politiek Den Haag is een nieuw ingeslagen koers, afgedwongen door de bevolking. Het is tijd om te reflecteren, tijd om onze acties en levens te herzien en het geheel opnieuw te beoordelen. We mogen andere ideeën en idealen hebben en dat mag zelfs wringen en schuren. Maar ons vertrek- en eindpunt moeten gebaseerd zijn op fatsoensnormen. De roep en behoefte aan integriteit, spiritueel leiderschap, hervormingen, voorbeeldgedrag en collectieve verantwoordelijkheid wordt steeds groter.

We naderen een nieuw tijdperk en deze transformatieperiode gaat over het hergroeperen van onze waarden en normen. De uitdrukking ‘macht en tegenmacht’ is de afgelopen tijd veel gebruikt in de politieke arena. Het moge duidelijk zijn dat de macht bij de bevolking ligt. Welke politieke partij belichaamt de nieuwe bestuurscultuur? Wie laat het Binnenhof op zijn grondvesten schudden? Op 22 november ben jij aan zet! ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close