Columns

De wereld van Koesma: Vrouwenkracht

Zonder onze moeders en grootmoeders en de uitdagingen waar zij voor stonden, zouden we de betekenis van vrouwenkracht niet kennen, laat staan begrijpen. Hun strijd was overléven. Mij is geleerd dat het belangrijk is om een diploma op zak te hebben, iets van de grond af op te bouwen, hard te werken, trots te zijn op mijn afkomst en een appeltje voor de dorst te bewaren.

Wij leven naar de tradities en gebruiken van onze voorouders en gaandeweg hebben we onze eigen inzichten daaraan toegevoegd. Mijn overgrootmoeder en betovergrootmoeder waren sterke, zelfstandige vrouwen en dat zie ik terug in mijn moeder. Dat ik mijn eigen pad kan volgen, ongetrouwd alleen kan wonen en niet uitgehuwelijkt ben, mijn eigen carrière kan uitstippelen en mijn mening mag geven, is omdat ik op hun schouders mocht staan. Zij hebben mij gedragen, zij hebben mij die kracht mee gegeven. En daar ben ik hen diep dankbaar voor. Ik probeer mijn vrouwelijke kracht op een spirituele manier vorm te geven in mijn leven. Ik sta stevig in mijn schoenen, ik geloof en volg mijn eigen overtuigingen ook als het moeilijk wordt. Voor degenen die hun stem nog niet gevonden hebben probeer ik een spreekbuis te zijn.

Beetje bij beetje word ik een betere versie van mijzelf; ik ben werk in uitvoering. De vrouwen van nu hebben te maken met andere uitdagingen dan hun (groot)moeders. Met een rugzak vol handvatten en verhalen en wijsheden over vroeger, houd ik me staande in de huidige samenleving. Ik ben niet rijk als het om geld en spullen gaat. Maar ik kom uit een sterk nest. Een krachtige vrouwenlijn met veel wijsheid en dat heeft voor een innerlijke rijkdom gezorgd!

Lieve vrouwen: omarm je talenten, passie en eigenaardigheden. Vertil jezelf niet aan verplichtingen, schrap er gerust een paar. Beschouw het als een cadeau om je eigen pad te volgen. Want voor veel vrouwen, jongedames en meisjes in de wereld is die vrijheid niet zo vanzelfsprekend. ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close