SportVan alles

Fans Franci (68) en Andries (75) over de aankomende derby

Cambuur-Heerenveen

Op 19 december is eindelijk de langverwachte wedstrijd tussen SC Cambuur en SC Heerenveen. Wie denkt dat deze strijd alleen in Leeuwarden en Heerenveen leeft heeft het mis. Ook in Weidum begint de spanning toe te nemen. De Leeuwarder Seniorenkrant ging er naartoe om te kijken hoe dorpsgenoten en superfans Andries de Jong (Cambuur) en Franci Heeger (Heerenveen) de derby beleven.

Andries (75) ging op 12-jarige leeftijd bij een dorpsgenoot achter op de brommer naar, toen nog, sportpark ‘De Klomp’ voor zijn allereerste wedstrijd van Cambuur. Er was geen tribune, hij zag niets en dus ging er de volgende keer een houten kistje mee waar hij op kon staan. Franci (68) werd gevoed met de verhalen van haar vader over de techniek van Abe Lenstra en is al tweeënveertig jaar fan van SC Heerenveen. Ze wordt gekscherend hooligan genoemd, want ze maakt het meeste kabaal in vak 18. “Laten we ons ook nog horen?” schreeuwt Franci regelmatig terwijl ze opspringt van haar stoel. “Zitten!” krijgt ze dan terug. “Ik wil af en toe mijn stoeltje wel op het veld gooien. In de derby ben ik nog fanatieker.” Ook Andries laat van zich horen: “Ik rop by de earste goal “Tsien, tsien, tsien” en raas dingen as “Bloed oan de peal” of “Wisselje” mei in passend gebaar derby.”

Aartsrivalen?

Cambuur en Heerenveen worden door de media als aartsrivalen bestempeld. Voelen de twee fans dat ook zo? “Dêr haw ik neat mei,” zegt Andries. “Fansels hâldst it meast fan dyn eigen club. De derby jout wol in spesjaal gefoel. Hast it der fan te foaren oer, libbest der nei ta. Der is mear spanning.” Franci gunt Cambuur alles, behalve in de derby. Beiden zijn fanatiek tijdens de wedstrijd, maar daarna moet je je verlies nemen. Natuurlijk laten ze geen kans voorbij gaan om elkaar uit te dagen. Drie jaar geleden, bij de laatste derby, stond Franci in het tenue van Heerenveen bij Andries in de achtertuin met een spandoek met daarop: Kom maar bij ons uithuilen! Maar Cambuur won met 2-0. Na de wedstrijd zag Franci Andries aankomen in het geel-blauw: “Op dat moment wil je dat echt niet.”

Voorspelling

Hoe denken de Weidumers dat de derby zal eindigen? “Heerenveen gaat winnen als er zonder publiek wordt gespeeld. Bij een vol stadion mogen we blij zijn met een gelijkspel”, denkt Franci. “Cambuur heeft meer beleving, maar Heerenveen speelt beter.” Haar voorspelling: 1-3. Andries reageert meteen fanatiek. “Wolst de krante pakke mei de ranglist? Heerenveen is wend om omheech te sjen, mar se moatte no ek hast nei ûnderen sjen.” Hij houdt het op 2-1. “It sit Cambuur mei op’t heden. Sa’n geweldich elftal is it net, mar de coach wit de swakke plakken fan de tsjinstander te finen.”

Beiden zijn het er over eens dat Henk de Jong een wedstrijd kan lezen en dat hij een geweldige persoonlijkheid is. “In leuke buorman, in moaie fint”, besluit Andries. ■

De Leeuwarder Seniorenkrant wenst beide clubs en hun fans een geweldige derby en een sportieve wedstrijd.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close