LeeuwardenNatuur

Decemberlicht in Leeuwarden

Op zoek naar het licht

We hebben de zonnige herfstdagen waarop de jas nog even uit kon definitief achter ons gelaten. De dagen worden korter en het is vaker grijs en grauw buiten. Nog een paar weken en dan begint officieel de winter. Voor sommigen is dat het beste seizoen van het jaar. De gordijnen vroeg dicht, een pot thee op tafel, lekker op de bank met een boek en wie weet valt er nog sneeuw of kan er geschaatst worden. Veel mensen hebben echter moeite met de donkere dagen en de kou en zouden het liefst net als een egeltje een tijdje in winterslaap gaan.

We voelen ons over het algemeen prettiger in het licht dan in het donker. Duisternis ervaren we vaak als koud, eenzaam en onveilig en veel kinderen (én ouderen) zijn er bang voor. Hoe je je ook voelt in de winterperiode, licht is voor iedereen belangrijk. Het geeft gezelligheid of troost en misschien wel allebei.

In Scandinavië viert men jaarlijks dat de donkere dagen bijna voorbij zijn en dat het licht langzaam terugkomt. Ze noemen dat Yule of midwinterfeest en dit feest van het licht duurt ongeveer twaalf dagen, vanaf 21 december. Het is een tijd van terugtrekken en nadenken, maar ook van samenzijn met anderen. En er worden heel veel kaarsjes gebrand en vuurtjes gestookt.

Decemberlicht

Foto: Gea Neijsen

Maar om op zoek te gaan naar het licht hoef je echt niet naar het Hoge Noorden af te reizen. Ook in ons eigen land zijn er activiteiten waarin het licht centraal staat. Zoals het project ‘Decemberlicht’ van Remko Smids en Karina Kroft, dat van 19 december tot en met 9 januari in Leeuwarden plaatsvindt. Tussen 17:00 tot 22.00 uur kun je genieten van bijzondere lichtbeelden in de omgeving van het Olderhoofsterkerkhof en het Jacobijnerkerkhof. Een bezoek aan dit mooie deel van de stad in het decemberlicht is zeker  de moeite waard.

Verlies jezelf in het donker en laat je verlichten door de nacht

Hoeveel we ook van het licht houden, het bestaat niet zonder het donker. Duisternis kan ook heel mooi zijn, zeker in combinatie met een betoverende sterrenhemel. Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot
Dark Sky Park. Dat betekent dat het een gebied is met weinig kunstlicht, waar het erg donker is en waar bezoekers welkom zijn om in de duisternis van de sterren te genieten. Je kunt er duizenden tellen, met een beetje geluk een paar zien vallen en als het heel helder is zelfs de Melkweg zien. In de hele wereld zijn 41 gebieden aangemerkt als Dark Sky Park, waaronder Death Valley, Grand Canyon en Terschelling.

Er zijn in Nationaal Park Lauwersmeerdrie plekken waar je ’s nachts naar de sterren kunt kijken:

• Bij Activiteitencentrum Lauwersnest – De Rug 1, Lauwersoog
• Vanaf uitkijktoren/hemelplatform Achter de Zwarten – De Rug 3255,Lauwersoog
• Vanaf uitkijktoren/hemelplatform Vlinderbalg – bij het Jaap Deensgat

Op de hemelplatforms kun je hoofdsteunen neerlaten en liggend de sterrenhemel bekijken. Een prachtige manier om je onder te dompelen in de nacht. Wil je weten waar in jouw omgeving de donkerste plek te vinden is? Googel dan eens op Hemelhelderheid Fryslân. Daar vind je een mooi kaartje.

Wandelen bij volle maan

Een andere manier om op zoek te gaan naar het licht is door een vollemaanwandeling te maken. Eén nacht per maand staat de aarde precies tussen de zon en de maan. De eerstvolgende volle maan is op 19 december 2021. Op die dag nemen gidsen en boswachters op verschillende plaatsen in Nederland liefhebbers van de maan mee op pad voor een bijzondere avondwandeling. Samen dwalen in de stilte van de natuur en het schijnsel  van de heldere maan: een onvergetelijke ervaring. Je kunt natuurlijk ook zelf een mooie route uitzoeken. Warme kleding aan, thermoskan chocolademelk mee en genieten! ■

Foto’s decemberlicht: Jacob van Essen

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close