LeeuwardenSneekWonen & Veiligheid

Home Alone

Hoe je inbrekers het idee geeft dat er iemand thuis is

Het is dé kerstfilm aller tijden: Home Alone. De familie McCallister vertrekt rond de kerst voor een paar dagen naar Parijs. Door de drukte vergeten ze zoon Kevin, die nog ligt te slapen, mee te nemen. Hij blijft dus alleen thuis. Twee inbrekers hebben plannen om in de buurt in te breken en Kevin komt daar achter. Hij realiseert zich dat hij het huis moet verdedigen. Aanvankelijk weet hij hen er met slimme trucs van te overtuigen dat er ook volwassenen aanwezig zijn, maar de inbrekers komen er toch achter dat Kevin ‘home alone’ is.

De wintermaanden zijn bij uitstekgeschikt om in te breken. Het is langer donker en inbrekers hebben het snel
in de gaten als een huis er onverlicht en verlaten uitziet. Hoe kun je nu op een eenvoudige manier de indruk wekken dat er iemand thuis is, zodat jij ondertussen met een gerust hart op vakantie of op visite kunt? De oplossingen van Kevin zijn nogal rigoureus, maar het kan ook simpeler. Ik zal uitleggen hoe ik dat gedaan heb.

SLIMME TIJDSCHAKELAARS
Overal in huis zijn stopcontacten en vaak staan er naast je bed, in de woonkamer en in de keuken lampen die je aan doet door aan een koordje te trekken of op het schakelaartje te drukken. Ik heb op een paar van die stopcontacten tijdschakelaars geplaatst en daar de stekker van de lamp in gestoken. Zo kan ik ze laten branden wanneer ik wil. Een goede manier om een inbraak te voorkomen. Ik heb niet van die ouderwetse schakelaars met pennetjes, maar kleine moderne exemplaren die je met je smartphone kunt instellen en bedienen. Voor twintig euro heb je al een set van drie stuks met afstandsbediening.

Het instellen van de tijdschakelaars doe je zoals gezegd via je tablet of telefoon. Daarvoor download je een app, waarmee je kunt regelen hoe laat iets aan- of uitgezet moet worden. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat je naast de schakelaars een Internet Control Station nodig hebt. Dit kastje, dat je bij de router in de meterkast plaatst, maakt het mogelijk om apparaten met een smartphone (via wifi) te bedienen. Ik heb er destijds een voor mijn alarminstallatie aangeschaft en dat heeft mij toen honderd euro gekost. Met die investering kun je vervolgens allerlei slimme moderne toepassingen in je huis installeren. Denk maar eens aan licht dat automatisch gaat branden als je het toilet of de gang in komt. Of buitenlampen die aangaan als iemand in je tuin loopt.

INSTELSCHEMA
Maar wat heb ik nu precies gedaan met die kleine stopcontactschakelaars? Nou, ik heb er twee in de woonkamer geplaatst, één in de keuken, één in de gang, één in de badkamer en één in de slaapkamer. Die heb ik via mijn tablet als volgt ingesteld: als de zon ondergaat, gaat de lamp op het dressoir aan. Dan iets later de leeslamp bij de zitbank, gevolgd door de schemerlamp in de keuken. Precies zoals we het normaal iedere avond met de hand doen als we thuis zijn. Mijn vrouw gaat altijd wat eerder naar bed dan ik. Dus om kwart voor elf gaat voor haar het stopcontactlichtje in de gang aan, iets later het licht in de badkamer en nog iets later het lampje op het nachtkastje. Rond elf uur volg ik. De aangesloten lampen in de woonkamer en keuken gaan een voor een uit en als ik in bed lig volgen het licht in de gang, de badkamer en de slaapkamer.

OVERDRIJVEN IS OOK EEN VAK!
Nu vindt mijn vrouw het nogal overdreven dat ze haar bed ritueel volgens dat tijdschema moet uitvoeren. Daarom halen we als we thuis zijn de schakelaar in de bad- en slaapkamer eruit. Zijn we er niet, dan steken we ze weer in de stopcontacten en flitsen de lampen aan op de ingestelde tijden, alsof we thuis zijn. Deze handmatige oplossing kun je ook via de smartphone regelen. O ja, er is nog een bijkomend voordeel. Sinds de
lampen in de woonkamer automatisch uit gaan, gaan we vroeger naar bed en staan we s’ochtends veel
makkelijker op!

Voor veel ouderen zal bovenstaande een uitdagend klusje zijn. Ben je niet handig genoeg om zoiets aan te leggen, doe dan een beroep op een familielid. Met slimme stopcontactschakelaars wek je dus de indruk dat
je thuis bent, terwijl dat niet zo is. Een effectieve anti-inbraak maatregel die je zelf kunt nemen. Inbrekers zullen geen risico nemen en jouw huis overslaan. En dat is wel zo’n veilig idee! ■

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close