Columns

Peter weet het beter: Rare tijden

We leven in een rare tijd. Enkele maanden geleden kregen we te maken met een nieuw fenomeen. Een virus. En niet zomaar een virus, nee, een virus dat de hele wereld tot stilstand heeft gebracht. Voor een tijdje dan. In veel landen kwamen lockdowns. En waar dat niet gebeurde waren de sterftecijfers hoog. Zo’n virus verspreidt zich exponentieel. Ik zal jullie niet vermoeien met de wiskunde die daar achter zit, maar het gaat erg snel, zoals we hebben kunnen zien. Het trekt zich niks aan van wat wij afspreken, van wie we zijn, wat onze politieke voorkeur is of waar we voor staan. Het virus gaat gewoon zijn gang. Het trekt zich ook niks aan van het feit dat er in sommige delen van de wereld al andere rampen zijn, zoals sprinkhanenplagen, heide- en bosbranden, droogtes, of juist overstromingen.

Veel mensen vinden dat het nu maar eens afgelopen moet zijn. We hebben een tijd ‘virusje gespeeld’ en nu gaan we weer normaal doen. Als er dan in Amerika iets vreselijks gebeurt, een zwarte man wordt vermoord door een blanke politieagent, rennen we met zijn allen de straat op. De demonstraties verspreiden zich net als het virus over de hele wereld. Het lijkt wel of iedereen zijn verstand heeft verloren. Met name de jongeren vinden strijden tegen racisme belangrijker dan je beschermen tegen zo’n dodelijk virus.

We gaan weer massaal de terrassen op en de caféhouders schreeuwen moord en brand dat de bezoekers zich niet aan de afspraken houden, vooral als ze een paar biertjes op hebben. De klanten boeit het niet, maar hen boeit het wél. Want zij riskeren een boete van vierduizend euro. Sommige horecagelegenheden besluiten daarom maar om weer dicht te gaan. Anderen verkondigen dat de 1.5 meter niet te handhaven is en afgeschaft moet worden.

Er mag ook weer gevlogen worden, de vliegtuigen mogen zelfs helemaal vol. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bussen. De verklaring is dat er een veel beter luchtverversingssysteem is in een vliegtuig. Maar een ander aspect wordt niet aangeroerd: als iemand een vliegreis heeft geboekt en hij of zij wordt onverhoopt toch een beetje ziek, dan zal diegene echt niet bij lichte klachten thuis blijven. Hoe houden ze zo iemand dan tegen?

We zullen zien wat de gevolgen zijn van de nonchalante houding die er steeds meer insluipt. Want dat virus is er en dat trekt zich heus niet terug omdat ‘wij er even geen zin meer in hebben’. We hebben de natuur erg boos gemaakt met ons hoogmoedige gedrag: steeds maar meer en steeds maar beter. We zijn niets vergeleken met de kracht van de natuur. Daarom raad ik alle ouderen en mensen in de risicogroep aan: doe niet mee aan die gekte. Trek je terug, ga zo min mogelijk de straat op. Alleen als het echt niet anders kan. Geniet van je kleinkinderen, maar wel door je verstand te gebruiken en door afstand te houden, zoveel als mogelijk. We zijn niet veilig zolang er geen vaccin is. Laat de jeugd maar los als ze zo nodig moeten. Laat ze maar uitgaan, in een vliegtuig stappen en demonstreren. Maar wij doen dat allemaal niet, want wij zijn niet gek. Dat virus is er en dat gaat nog lang niet weg. Wees voorzichtig en pas goed op jezelf.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close