FinancieelLeeuwarden

Energieambassadeur voor senioren

Hulp bij vragen over het verduurzamen van je koopwoning

Het zal niemand zijn ontgaan dat de energieprijzen, zoals die van gas, de laatste tijd enorm stijgen. Het verduurzamen van je koopwoning kan een manier zijn om de kosten te verminderen. Veel ouderen willen wel, maar worstelen met de vraag hoe ze dat moeten doen. De gemeente Leeuwarden heeft daarom sinds kort een Energie-ambassadeur voor senioren: Douwe de Vries.

De gemeente Leeuwarden maakt sinds zes jaar gebruik van Energiecoaches die minima helpen met het verduurzamen van hun woning. Eén van hen is Klaas Hofman. Behalve Energiecoaches zijn er ook Energieambassadeurs: zij ondersteunen de coaches in de wijken. Eén van hen is Douwe de Vries (68). Douwe heeft een achtergrond in techniek en was tot zijn pensioen directeur vastgoed van MCL en Noorderbreedte. Onderwerpen als energie en verduurzaming stonden bij die zorginstellingen hoog op de agenda.

Douwe de Vries en Klaas Hofman (r)

Douwe en Klaas raakten in gesprek over energiearmoede onder senioren: “Senioren met een eigen woning dreigen een vergeten groep te worden”, vertelt Douwe. “Men denkt dat deze groep ‘binnen’ is qua financiën, maar dat is lang niet altijd het geval. Volgens het CBS is er bij 20% van de senioren met een eigen woning sprake van armoede. Ouderen wonen in slecht geïsoleerde woningen en stijgende energieprijzen moeite om de rekeningen te betalen. Als je moet rondkomen van je AOW en je wilt je woning verduurzamen, dan kan dat financieel gezien een behoorlijke uitdaging zijn.”

Meer comfort en minder ongelukken

Senioren willen wel verduurzamen, maar weten vaak niet hóe, geeft Douwe aan. Daarom werd besloten hem tot Energieambassadeur senioren te benoemen. Verduurzamen betekent overigens niet alleen de woning zo kostenbesparend mogelijk maken, maar ook levensloopbestendig. Een traplift. Geen drempels. Een badkamer en slaapkamer op de begane grond. Maar ook: zit er een supermarkt, arts en apotheek in de buurt. “Vergeet niet dat het verduurzamen van je woning zorgt voor meer comfort in huis en in de toekomst ongelukken kan voorkomen, waardoor je langer en fijner in je woning kan blijven wonen”, vertelt Douwe. Overigens kun je met kleine aanpassingen ook geld besparen op je energierekening en zorgen voor meer wooncomfort, zoals tochtstrips, led-lampen en radiatorfolie. “Dit kan leiden tot een kostenbesparing van 10 tot 20%. Bij aanpassingen aan de woning, zoals dubbel glas en vloer- en/of dakisolatie kan dat nog hoger worden”, weet Klaas.

Verzilverlening

Voor senioren met een koopwoning die geen of niet voldoende geld hebben om hun huis te verduurzamen, heeft de gemeente Leeuwarden een oplossing: de verzilverlening. Klaas: “Bij de verzilverlening wordt gekeken naar de overwaarde van de woning. De lening gaat tot 80% van de WOZ-waarde van de woning. De overwaarde kun je gebruiken om te investeren in je woning. De rente wordt jaarlijks bij de restschuld van de woning opgeteld. De lening wordt afgelost aan het einde van de looptijd, bij verkoop van de woning of bij overlijden van de langstlevende schuldenaar.” De gemeente is trouwens niet de enige met een regeling voor senioren, ook banken hebben die, maar: “De regels bij de gemeente zijn vaak net iets ruimer dan die de banken hanteren. Het is laagdrempeliger.

Regie

Een afspraak maken met de Energieambassadeur senioren is een laagdrempelige en vrijblijvende manier om informatie op te doen over de mogelijkheden. Binnenkort worden er in dbieb inloopspreekuren georganiseerd waar senioren naartoe kunnen met hun vragen. Het pleidooi van Douwe is duidelijk: “Doe wat je kunt doen. Neem zelf de regie in handen.”

Voor meer informatie of contact: Gratis Energiecoach aan huis | Energieloket Leeuwarden

Aanpassen of verkassen?

Een belangrijke vraag voor senioren is: aanpassen of verkassen?
Soms blijkt dat verkassen beter is dan verduurzamen, al is verhuizen
tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk. Er zijn immers steeds minder
verzorgingstehuizen. En zo zijn er nog tal van andere vragen die leven
onder deze doelgroep:

• Waarom zou ik nog investeren in mijn woning?
• Wat kan ik doen aan het klimaat?
• Ik wil de aarde beter achterlaten, wat kan ik doen?
• Mijn woning energiezuinig maken is toch veel te duur?
• Ik wil een traplift, maar kan ik dat betalen?
• Kan ik in mijn eigen wijk blijven wonen nu ik steeds moeilijker
ter been ben?
• Kan ik nog lenen gezien mijn leeftijd?
• Ik wil verhuizen, maar waar kan ik heen?

Foto’s: Simon van der Woude

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close