LeeuwardenVroeger

Terug in de tijd in De Grutterswinkel

We hebben in de gemeente Leeuwarden veel musea die de moeite waard zijn. De grote trekpleisters zoals het Fries Museum kent iedereen wel, maar er zijn ook kleinere, minder bekende pareltjes. Een daarvan is museum De Grutterswinkel in Leeuwarden.

In 1901 begonnen Klaas Feenstra en zijn vrouw Klaaske een grutterswinkel in de Nieuwesteeg. De heer Feenstra stookte in de prachtige oude wijnkelder sterke drank, die gretig aftrek vond. Mevrouw Feenstra ging met het winkelmeisje langs de welgestelde klanten om de boodschappenlijstjes op te halen. Die boodschappen werden in de winkel bij elkaar gezocht en daarna gingen de dames op pad om de bestellingen te bezorgen.

Veel bekende klanten

Toen de heer en mevrouw Feenstra rond 1926 kort na elkaar overleden, namen drie van hun dochters de winkel over. Hoewel de jongste dochter destijds pas veertien jaar was, bouwden de dames de zaak van hun ouders uit tot een luxe grutterswinkel die goed aangeschreven stond. Veel bekende Leeuwarders deden er hun inkopen, zoals de ouders van Mata Hari (de Zelle’s), de Van Burmania’s en baron Rengers. Begin jaren zeventig sloot de grutterswinkel haar deuren. De gezusters Feenstra waren op leeftijd en vonden het mooi geweest. Daarnaast kwam er steeds meer concurrentie van grotere supermarktketens.

De oude grutterswinkel is nu alweer zo’n dertig jaar een museum. Dertig vrijwilligers houden het museum draaiende. Ze nemen graag de rol op zich van winkelbediende, serveerster en gids. De vrijwilligster die ik spreek, vertelt met veel enthousiasme over het werk dat ze nu vijf jaar doet. “Ik wilde na mijn pensioen graag bezig blijven. Het is zo leuk om anderen over de geschiedenis van het pand te vertellen. Er ontstaan vaak hele leuke gesprekken. En ik speel ook regelmatig een beetje voor VVV, door bezoekers te attenderen op wat er nog meer te zien is in Leeuwarden.”

Snoep in puntzakjes

Het eigenlijke museum is op de bovenverdieping. Daarvoor moet je een kaartje kopen. Je vindt er naast een tentoonstelling de slaapkamers van de zusters Feenstra, de dienstmeidenkamer met bedstee en het húske met ton. De benedenverdieping is gratis te bezoeken. In het winkelgedeelte waan je je een eeuw terug in de tijd. Boven de authentieke toonbanken met marmeren blad hangen papieren puntzakjes en tegen de achterwand staan potten met snoepgoed. Alles wordt nog ouderwets afgewogen en in een zakje gedaan. Ook kun je in de grutterswinkel sûkerbôle, dúmkes en andere Friese producten kopen. De vroegere woonkamers van de Feenstra’s zijn ingericht als koffiekamer. “We schenken er koffie en thee en we hebben natuurlijk oranjekoek en andere lekkernijen. Het is hier altijd gezellig; mensen komen langs om wat te drinken tijdens het winkelen of ze spreken hier af met vrienden. Jong en oud weet ons te vinden.”

Museum de Grutterswinkel geeft een mooi beeld van de tijd waarin de familie Feenstra leefde. Je krijgt een inkijkje in het leven in Leeuwarden tussen 1901 en 1973. De vrijwilligers zijn gedreven en gastvrij. Het is een leuke plek voor iedereen!

Museum De Grutterswinkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 17:00 uur. Toegang tot de expositie en de bovenverdieping kost vanaf 12 jaar € 2,50. Het museum is boven niet geschikt voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Wel kunnen die beneden in het winkeltje rondkijken of een kopje koffie drinken. De medewerkers zijn altijd bereid om te helpen. http://www.grutterswinkel-leeuwarden.nl

 Het museum is altijd blij met nieuwe vrijwilligers. Er is op dit moment ook een vacature voor een huismeester. Heb je belangstelling? Neem dan contact op via info@grutterswinkel-leeuwarden.nl 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close