Zorg & Gezondheid

Terugkijktip: Meldpunt over vastlopende ouderenzorg

Het is al jaren een probleem en dat probleem wordt alleen maar groter: personeels- en ruimtegebrek in de ouderenzorg. Daar komt bij dat door de vergrijzing steeds meer ouderen zorg nodig hebben en tegelijkertijd veel zorgmedewerkers met pensioen gaan of ziek zijn. Het programma Meldpunt van Omroep MAX besteedde afgelopen vrijdag aandacht aan dit belangrijke thema.

De ouderenzorg wordt al jaren gekenmerkt door een hoog ziekteverzuim, vooral door de hoge werkdruk. Daar is de afgelopen twee jaar corona bovenop gekomen. En daar weer bovenop komt dat het werkveld vergrijst: veel zorgmedewerkers gaan de komende jaren met pensioen. Tegelijkertijd wordt het werk in de thuiszorg complexer en zwaarder. Dementerende ouderen blijven, naar wens van het kabinet, langer zelfstandig thuis wonen. Zoals Joke, die het niet langer redt met alleen de ondersteuning van haar dochter en mantelzorger Petra en ook thuiszorg aanvraagt.

Ook in de zorginstellingen piept en kraakt de ouderenzorg, merkt Wilma Schutte van verpleeghuis De Vloet in Oisterwijk. Ze vertelt dat mantelzorgers en familieleden moeten bijspringen en dat zorg wordt ‘afgeschaald’, wat neerkomt op bijvoorbeeld minder vaak douchen en dat bewoners ondanks hun beperking zelf naar het toilet moeten gaan.
Desondanks is het kabinet van plan om 400 miljoen euro te besparen op verpleeghuiszorg. Sinds januari mag minister Conny Helder aan de knoppen van de langdurige zorg draaien. De zorgsector vraagt haar om drastische maatregelen, waaronder meer loon en minder wantrouwen. Elles de Bruin spreekt hier in de uitzending over met Anneke Westerlaken van de branchevereniging van zorgorganisaties Actiz.

Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Foto: Omroep MAX/Jasper van Bladel

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close