Natuur

Het is bijna lente: geniet van de stinzenflora rondom Leeuwarden!

Het is vandaag prachtig zonnig weer en het lijkt erop dat het nog wel een tijdje zo blijft. Hét ideale moment om op zoek te gaan naar de stinzenflora. Stinzenplanten zijn vaak te vinden op historische locaties, waar veel meer te zien is dan alleen planten. De architectuur van de tuin en de panden is vaak ook de moeite waard. Vlakbij Leeuwarden zijn twee mooie plekken waar je stinzenplanten kunt bewonderen: Martenastate en Dekemastate.

Het woord stinzenplant werd naar men aanneemt voor het eerst gebruikt door heemkundige Jacob Botke en komt van het Friese woord stins, dat stenen huis betekent. Het verwijst naar de woningen van adelen, die vaak een landgoed bezaten. Stinzenplanten zijn voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Voorbeelden zijn onder andere: bosanemoon, krokus, bostulp, holwortel, kievitsbloem, lelietje-van-dalen en winterakoniet.

Dekemastate in Jelsum

Dekemastate is een van de oudste states van Friesland. Het is gesticht in de 14e eeuw en werd onder andere bewoond door de families Camstra, Dekema en Van Wageningen. Eind 15e eeuw was de state het toneel van strijd, waarbij de stins vrijwel volledig werd verwoest. Aan het begin van de 16e werd het herbouwd. De huidige vorm ontstond in 1814, toen het hoofdgebouw met een verdieping werd verlaagd.

De state is sinds 1996 in het bezit van het Old Burger Weeshuis, dat het openstelde voor bezoekers. Binnenin zijn elementen te vinden van verschillende historische periodes, zodat je een reis door de tijd kunt maken.

Martenastate in Koarnjum

Landgoed Martenastate is ook een historische plek in Friesland. Rond 1400 woonde Sytze Martena in de state. Die bleef daarna in het bezit van de Martena’s. In 1899 is de oude state gesloopt en vervangen door een slot. Het ligt op een eilandje in de slotgracht. In het bijbehorende park zijn veel vogels te vinden en prachtige stinzeplanten. Dankzij de zon kun je er inmiddels een bloeiende holwortel en de blauwe anemoon aantreffen. Geniet ervan!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close