Zorg & Gezondheid

“Als het MCL ’s middags doorgeeft dat iemand naar huis mag, dan hebben wij dezelfde avond de zorg geregeld”

Thuiszorg Patyna biedt in Leeuwarden en omgeving ondersteuning bij dagelijkse verzorging, verpleegkundige handelingen en medicatie. Verpleegkundige Grytsje van der Steege vertelt onder andere hoe zij en haar collega’s vorm hebben gegeven aan de zorg in coronatijd.

“De afgelopen maanden waren voor veel mensen erg moeilijk. Gelukkig konden wij echt iets betekenen voor onze cliënten. Doordat familieleden en andere bezoekers niet meer mochten komen, hebben wij buiten de kaders ondersteuning geboden door ook andere taken op te pakken. Overigens doen we dat altijd, goed kijken wat nodig is. We nemen de tijd en bieden oprechte zorg, zonder op de klok te kijken.” Grytsje en haar collega’s dragen niet uit voorzorg mondkapjes. “We willen geen schijn-veiligheid creëren. Want als je ze niet op de juiste manier gebruikt, heeft het echt geen zin. Als iemand geen ziekteverschijnselen heeft willen we de situatie liever zo gewoon mogelijk houden. Dat geeft rust. Natuurlijk met inachtneming van strikte hygiëne-maatregelen. Mocht een cliënt besmet zijn met corona, dan ligt er een goed plan klaar.”

Patyna is dan wel een grote organisatie, maar Grytsje en haar collega’s vormen een klein zelforganiserend team. Ze kunnen gebruik maken van de expertise van bijvoorbeeld de specialisten ouderengeneeskunde, waardoor het zorgniveau hoog is. Maar de kracht ligt vooral in de persoonlijke aandacht. “Bij ons geenwisselende gezichten, maar vertrouwde medewerkers. En doordat we een klein team zijn, kunnen we snel handelen. Als het MCL op vrijdagmiddag doorgeeft dat iemand naar huis mag, dan hebben wij dezelfde avond de zorg geregeld.”

Grytsje vindt samenwerking met andere thuiszorgorganisaties, (huis)artsen en partners zoals Saar aan Huis enorm belangrijk. “Onze slogan is niet voor niets ‘Mei elkoar’. We hebben tenslotte hetzelfde doel: zorgen dat onze cliënten er toe doen door hen zoveel mogelijk zelf de regie te laten houden over hun eigen leven. Wij ondersteunen daar bij, allemaal op onze eigen manier. Met elkaar.”

www.patyna.nl

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close