LeeuwardenVroeger

Eigenaardig – Sierk Goedemoed

Op 9 oktober sloot in het Historisch Centrum Leeuwarden de expositie Van Herberg tot Huiskamercafé. De expositie geeft een beeld van vier eeuwen horeca in Leeuwarden. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is er door het HCL een stadswandeling samengesteld langs horeca van toen en nu. Voor de Seniorenkrant aanleiding om met twee eigenaren te praten over hun zaak in de jaren tachtig. Deze editie Sierk Goedemoed, die van 1983 tot 1990 bar-dancing The Golden Oldies bezat. In het volgende nummer Otto van Gelderen die met Theo Minnema tussen 1975 en 1986 café restaurant De Plantage bestierde.

The Golden Oldies zat in de zuidoosthoek van het Oldehoofsterkerkhof, op de plek waar sinds 2021 De Skeve Toren de opvolger is van stadsherberg Bellevue. Oudere Leeuwarders herinneren zich vast ook nog dat De Poort van Kleef en bar The Rose van Anneke Douma in het pand zaten.

Een schot in de roos

Sierk Goedemoed, eigenaar van The Golden Oldies, vertelt over het ontstaan van zijn bar-dancing. “Ik besefte dat liefhebbers van oude muziek nergens terecht konden”, zegt hij. “De housemuziek was in opkomst, maar er waren genoeg stappers die de muziek van de sixties en seventies wilden horen.” Goedemoed, in 1972 Nederlands beste dj, dacht eerst aan het incidenteel organiseren van dansevenementen met artiesten en bands. Dat lukte niet direct, maar later wel i.s.m. Sound of Sixties. “Ik had al bar-discotheek To Berch in Bergum, maar met de opkomst van discotheek Quatrebras wilde ik daar wel mee stoppen. Ik draaide op donderdagen in Barcarolle en eigenaar Sjoerd van der Wijk hoorde van mijn idee om een dancing met alleen oude muziek te openen. Hij had een pand aan het Oldehoofsterkerkhof waar ik zo in kon.” Rondom de kerst kwam de deal met Van der Wijk rond, na drie weken verbouwen werd The Golden Oldies geopend. Het bleek een schot in de roos, de aanloop was enorm.“ De liefhebbers van sjansen en dansen op muziek uit hun jeugdjaren vonden hun weg naar de nieuwe zaak. Een concept dat toen uniek was voor Nederland. “Wat de ouderen ook erg fijn vonden was dat je gratis kon parkeren aan de voet van de Oldehove. Ze hoefden dan niet diep in de nacht een eind over straat te lopen.“ The Golden Oldies was elke avond van negen uur tot ’s nachts drie uur geopend.

Zingen tussen de mensen op de dansvloer

Op zondagavond traden artiesten als Piet Veerman, Jack Jersey, Armand en Benny Neyman op. “Die vonden dat geweldig. Niet op een hoog podium in een grote zaal, maar tussen het publiek op de dansvloer. Rob de Nijs is mij nog bij gebleven. Er kwamen bijna alleen maar vrouwen op af. Na afloop van zijn optreden nam hij alle tijd om zijn foto met handtekening uit te delen. Het was nog niet de tijd van de selfies, maar heel wat dames hadden zo’n wegwerpcamera meegenomen om de ‘meet and greet’ vast te leggen.” Wat een grote klapper moest worden, werd een enorme misser. De groots aangekondigde Amerikaanse zanggroep The Platters kwam niet opdagen. “Dat was een grote domper. De zaak was afgeladen vol. We hebben gewacht tot in de late uurtjes, maar helaas. Bar Q eigenaar Chris van den Berg haakte daar nog mooi op in met de advertentie ‘Bij ons geen optreden van de Platters, maar wel met de Platjes’. Dat kon ik wel waarderen. Humor ten top”

Geen nachtvergunning

De gemeente had een paar jaar gedoogd dat The Golden Oldies tot 3uur open was, maar dat veranderde in 1985. “Ik was goed in gesprek met B&W. Er waren totaal geen klachten. Wel van andere horecaondernemers, die ook langer open wilden. Toch kreeg ik uiteindelijk na vele beroepsprocedures tot aan de Raad van State geen nachtvergunning. Ik moest om 1 uur dicht, terwijl mijn doelgroep pas om middernacht binnenkwam. Ik wilde niet gelijk opgeven en ben te lang doorgegaan. Het was mijn derde kind. De bardancing was zonder nachtvergunning echter onverkoopbaar.”

Nog steeds mijn stad

Goedemoed vond zichzelf niet geschikt om er een dagzaak met keuken van te maken. In 1990 gooide hij de deur voorgoed achter zich dicht. Hij werd uiteindelijk verkoopleider bij Bruynzeel. Daarnaast is hij altijd discjockey en presentator gebleven. Vorig jaar was hij nog actief op de reünie Back2LaBella. “Ondanks alle mooie herinneringen blijft er een bittere nasmaak. Ik ben nu te oud, anders was ik zo weer een golden oldies zaak begonnen. Er is nog steeds behoefte aan, dat hoor ik al vele jaren en zag ik ook op die La Bella reünie.” Goedemoed woont al jaren in Utrecht, maar Leeuwarden blijft toch zijn stad. “Laatst was ik hier nog een middag om te varen. Dan geniet ik volop van onder andere de Grote Wielen, de Elfstedenfinish op de Bonkevaart en de (G)Oldehove.” ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close