LeeuwardenVroeger

Bezoek de tentoonstelling Sûnens!

Twee eeuwen ziekenzorg in Leeuwarden

Dit jaar bestaat het Medisch centrum Leeuwarden veertig jaar. In 1982 fuseerden het gemeentelijke Triotel (1971), het protestantse Diakonessenhuis (1879) en het katholieke Bonifatius Hospitaal (1883). Daaruit ontstond het huidige MCL. Het Triotel was de opvolger van het Stadsziekenhuis uit 1825, dat ook beschreven wordt in het verhaal van ritsko van Vliet op pagina 5.

Bijna twee eeuwen Leeuwarder ziekenzorg dus; aanleiding voor het Historisch Centrum Leeuwarden om er een tentoonstelling aan te wijden. Een van de pronkstukken is een schilderij van het Diakonessenhuis aan de Bagijnestraat in Leeuwarden. Een klein huisje, waar je bijna geen patiënten kon opnemen. De expositie schetst een beeld van de ziekenhuizen en ziekenzorg in Leeuwarden en bevat oude foto’s, bijzondere attributen en een grote maquette van MCL Noord.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 9 april 2023 en de toegang is gratis. Openingstijden Historisch Centrum Leeuwarden: zaterdag t/m maandag tussen 13:00 – 17:00 uur; dinsdag t/m vrijdag tussen 11:00 – 17:00 uur. ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close