Vrije tijd

Boekbespreking Schaduwkinderen – Linda Jansma

Cirkel van het kwaad trilogie

Annette Bons woont in de mooie binnenstad van Leeuwarden. Ze is opgegroeid met veel liefde voor lezen en is nog steeds verzot op boeken. Annette schrijft blogs, recenseert boeken en wordt af en toe gevraagd voor het proeflezen van een manuscript. Voor de Leeuwarder Seniorenkrant bespreekt ze iedere editie een boek waarvan de inhoud of de schrijver een link heeft met Leeuwarden/ Friesland.

Deze keer bespreek ik een wat ouder boek: Cirkel van het kwaad – Schaduwkinderen, geschreven door Linda Jansma. Het is het eerste deel uit een serie van drie thrillers. Heerlijk om deze trilogie, die zich in Leeuwarden en omstreken afspeelt, in de wintermaanden te lezen. En een mooi cadeau om te vragen of te krijgen.

Over de schrijfster

Linda Jansma (1967) schreef als kind al verhalen; op haar twaalfde verstuurde ze haar eerste manuscript naar een uitgever. Nu schrijft ze al meer dan tien jaar met veel succes psychologische thrillers met een maatschappelijk thema. Ze debuteerde in 2010 met Caleidoscoop, waarvoor ze de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut kreeg. Er is inmiddels een Engelse vertaling. Van Verbroken werden de filmrechten verkocht. Linda werd geboren in Amsterdam en woonde vanaf haar pubertijd in Almere. Haar boek De Schuilplaats (in 2013 uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller), speelt zich af in Holwerd, waar haar vader vandaan kwam. Linda deed research in Friesland en toen wist ze: ik wil hier wonen. Een paar jaar geleden verhuisde ze dan ook naar het Friese dorpje Hemelum.

Het verhaal

In de serie Cirkel van het kwaad staat de vrouwelijke officier van justitie Jules Declerck centraal. Twintig jaar geleden is haar vader vermoord. Haar moeder is verdwenen en haar broer is veroordeeld voor de moord op haar vader. Hij zit hiervoor in een gevangenis in België, maar Jules gelooft in zijn onschuld. Jules’ herinneringen aan wat er twintig jaar geleden is gebeurd zijn vaag en ze een zoektocht naar de ware toedracht van de moord. Intussen is ze ook druk met haar werk als officier van justitie en krijgt ze te maken met een zenuwslopende zaak. Er vindt een explosie plaats; de start van een serie gebeurtenissen die ertoe leiden dat Jules en haar team snel moeten handelen om te voorkomen dat er veel slachtoffers vallen. Gaandeweg deze gebeurtenissen leer je de personages steeds beter kennen en krijg je als lezer een inkijkje in het leven van Jules en haar strijd met het verleden. Wat is er twintig jaar geleden nu precies gebeurd?

Recensie

Voor mij persoonlijk heeft het boek iets extra’s, omdat ik mijn werkplek heb in hetzelfde gebouw als Jules. Samen met haar bewoog ik me tijdens het spannende verhaal door de bekende Leeuwarder binnenstad en de wijken erom heen zoals Bilgaard. Nu en dan moest ik mezelf er echt even aan herinneren dat ik een fictief verhaal aan het lezen was. De karakters in het boek zijn goed uitgediept en het thema is – hoewel de eerste druk in 2016 verscheen- nog steeds bijzonder actueel. De ‘schaduwkinderen’ uit het verhaal hebben indruk op me gemaakt. Het besef dat het beschrevene zomaar zou kunnen gebeuren, en misschien zelfs wel gebeurt, maakt dat het verhaal onder mijn huid kroop. Ik verheug me nu al op de volgende twee delen: Uitverkoren en Bloedband. ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close