Columns

De wereld van Koesma

De lente in mijn bol

Op 28 maart vierde ik voor de derde keer dit jaar een nieuwjaarsfeest. Het westerse Nieuwjaar in januari, het Chinese in februari en in maart begint het nieuwe jaar voor Hindoestanen. Ik vier ze allemaal, met een fles bubbels. Nu er niet zoveel bewegingsvrijheid is, word ik thuis dronken. Dat gebeurt in een mum van tijd, want na twee glazen zie ik al sterretjes.

Het Hindoestaanse nieuwjaarsfeest staat bekend als Holi Phagwa en het is ook meteen het begin van de lente. Deze dag wordt normaliter groots en uitbundig gevierd. Jong en oud, groot en klein: we smeren elkaar in met gekleurd poeder en vloeistoffen en besprenkelen elkaar met reukwater. We dragen zoveel mogelijk witte kleding, zodat de kleurenexplosie effectief en zichtbaar is. We dansen uit de maat en kleuren buiten de lijntjes, de muziek staat luid, we zijn in een topstemming en nemen het ervan. Het is een solidariteitsfeest én een oogstfeest. We hopen op een goede oogst in alle opzichten. Alsof we uit onze winterslaap ontwaken. Kon het maar altijd lente zijn!

Er zijn van die feesten waarbij je ongegeneerd gekkigheid kunt uithalen zonder dat iemand er van opkijkt. Hoe doller, hoe beter. Ongeacht of je koning, president, directrice of boer bent; jouw status en afkomst doen er niet toe. Alle verschillen vallen weg, we zijn gelijk en klaar voor een nieuwe start. Dát is Holi Pagwa! Het feest laat een flinke puinhoop achter en jezelf oppoetsen en schoonboenen is een hele klus, maar zeker de moeite waard na zoveel gezelligheid. Gelet op het jaargetijde, het kleurenpalet en de vrolijkheid is het feest vergelijkbaar met Carnaval of Koningsdag.

Het is heerlijk om af en toe kinderlijk dwaas te doen. Ik moet al zo serieus zijn op het werk. Mijn moeder zegt altijd: “Zodra jij in de buurt komt van kinderen dan worden ze wild”. Ik provoceer en ik daag uit, altijd op zoek naar een leuk gesprek, een mooie glimlach en wat geplaag. We moeten nooit ophouden met speels, nieuwsgierig en geïnteresseerd zijn in de ander. Het leven gaat niet op zoek naar jou. Het is aan jou om het leven ontdekken! Subh Holi!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close