Columns

De wereld van Koesma

Op mijn dooie akkertje

Het coronavirus vraagt de nodige aanpassing van ons allemaal. Ook in de vakantie. Veel mensen zijn gewend om in de zomer naar het buitenland te gaan. Niet iedereen durfde dat echter nog aan en dat was voor sommigen een teleurstelling. Maar ‘als het leven je citroenen geeft, maak er dan limonade van’ is mijn lijfspreuk. Met de camper of caravan op pad in eigen land of varend op een boot met een briesje in je nek is ook niet verkeerd. Toegegeven, de zomer is niet echt van de grond gekomen. Maar ook met wat minder weer is het goed toeven in Nederland.

Natuurlijk is het heerlijk om op reis te gaan naar een ander land. Ik kan nog teren op mijn laatste vakantie in Marokko. De kleuren, de schoonheid, de klederdracht, de aromatische geuren, de diversiteit aan kruiden, het mooie landschap en heerlijke couscous met lamsvlees en groente: wat heb ik ervan genoten. Maar ik kan me ook prima vermaken in mijn eigen tuin met een vers sapje, een bagel met zalm en honingmosterd dressing, een woordpuzzeltje en op de achtergrond Bollywood muziek. En ik geniet enorm van lekker wandelen in een van de vele groenrijke recreatiegebieden om mij heen.

Vakantie in eigen land is geen straf of een beperking. Nee, het Nederlandse landschap is prachtig! Onlangs las ik dat Winsum in Groningen is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. Ik zou zeggen: ga op avontuur om te kijken of het wat is en daarna ben je zo op een Waddeneiland. Er zijn vele pittoreske dorpjes in Friesland of je rijdt een stukje door naar Drenthe. Kun je weer een mooie dagtrip afvinken. In de avond een terrasje pakken, als het nodig is onder een heater, daarna een bioscoopbezoek of een film thuis. Er is ook in de eigen buurt genoeg vertier voor een ieder. Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.

De bomen groeien op hun dooie akkertje, de vogels fluiten hun lied, bloemen en planten zijn in volle bloei. Afwisselend zon, regen en soms storm, de mooie Hollandse wolken schuiven voorbij en Moeder Natuur doet haar werk als vanouds. Tijd wacht op niemand, tijd kun je niet bijkopen of terughalen. Mopperen over dingen die je niet kunt veranderen heeft geen zin. Neem het er nog even van, in ons eigen mooie Friesland. Carpe diem!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close