Columns

De Wereld van Koesma

Ik voel het aan mijn water

Door de aanhoudende droogte van afgelopen zomer was er een ‘feitelijk watertekort’, zoals de minister het noemde. Deskundigen vertellen ons dat we niet in gevaarlijk vaarwater zitten, maar ik voel aan mijn water dat het zo niet goed komt. Het lijkt mij geen slecht idee om nu al te gaan wennen aan een andere levensstijl, door zuiniger met water om te gaan. Anders lopen we het risico dat we straks van de ene op de andere dag minder water tot onze beschikking hebben. Dat is pas écht een koude douche.

Onze regering loopt de laatste tijd nogal eens achter de feiten aan. Denk aan de energiecrisis, de stikstofcrisis, de koopkrachtcrisis en de wooncrisis. Pim-pam-pet en je hebt een kwartet. Ik vind het dan ook niet handig dat wereldkundig wordt gemaakt hoe goedkoop water is en dat het vullen van een zwembad slechts € 0,17 kost. Dat zorgt er niet voor dat we zuiniger omgaan met water; integendeel lijkt me.

Iedereen heeft zo zijn eigen gedachten over spaarzaam omgaan met water. Je haren wassen en tegelijk de vuile vaat afspoelen is niet voor iedereen weggelegd. Maar het zou niet verkeerd zijn om jezelf alvast wat gewoontes aan te leren. Zo kun je het water opvangen waarmee je de groente hebt gewassen en dat aan de planten geven. Het toilet pas na twee of drie keer doorspoelen kan ook prima, tenzij het om een grote boodschap gaat natuurlijk.

Korter douchen door een timer te zetten. Een waterton in je tuin of op het balkon, zodat je daarmee de plantjes kunt besproeien. Wie nog een stapje verder wil gaan kan huishoudelijk water hergebruiken door middel van een water recycle systeem.

Nederland is altijd een voorloper geweest op het gebied van watermanagement. Maar misschien moeten we het nu eens niet aan de overheid overlaten en zelf in actie komen. We zijn met elkaar verantwoordelijk voor onze toekomst, ook als het om water gaat. Als iedereen op zijn eigen manier een bijdrage levert en deze kwestie serieus neemt, dan kunnen wij dit varkentje samen wassen! ■

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close