LeeuwardenVan alles

Donderdag 15 april: 75+1 jaar vrijheid in Leeuwarden

Unieke beelden en alle activiteiten op een rij

Het is vandaag 76 jaar geleden dat Leeuwarden is bevrijd. Het was de ochtend van de 15e april 1945. Agaath en Johan Witteveen-Obbema hadden een modezaak en woonden in het centrum van Leeuwarden. Aan de Wirdumerdijk tegenover de doopsgezinde kerk. Ze filmden de straat op het moment dat de Canadese bevrijders nog in aantocht waren en de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) de stad in handen hadden. De inwoners van Leeuwarden durfden zich nog niet echt op straat te wagen. Ze gluurden door de ramen en keken om het hoekje van de deur de straat in. BS’ers patrouilleerden ondertussen op straat, leidden arrestanten naar het politiebureau op de Nieuwestad en fietsten of reden triomfantelijk voorbij. Rond het middaguur arriveerden de Canadezen. De vlaggen gingen uit en bevrijdingsfeest barstte los. De bijzondere filmbeelden van de familie Witteveen zijn in het bezit van het Fries Filmarchief. Op het filmpje is te zien wat in nagenoeg alle andere Leeuwarder bevrijdingsbeelden ontbreekt: de stille zondagochtend waarop de twijfel merkbaar is. Heeft de BS de stad wel echt in handen? Is er geen gevaar voor sluipschutters? Wanneer komen de bevrijders? Het kwam gelukkig allemaal goed.

Activiteiten
Om 75+ 1 jaar bevrijding te vieren zijn er tal van activiteiten.

Bevrijdingsconcert op vrijdag 16 april
75+1 wordt afgetrapt met het Bevrijdingsconcert in de Grote Kerk van Leeuwarden. Stadsorganist Theo Jellema zal het orgel bespelen en burgemeester Sybrand Buma houdt een toespraak. Omrop Fryslân zendt het liveconcert vrijdag 16 april om 15.00 uur uit.

Smokkelbern: documentaires en een podcastserie
In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn vele Joodse kinderen naar Fryslân gesmokkeld. Het verhaal van deze ‘smokkelbern’ wordt door Omrop Fryslân vertelt in documentaires, een live-uitzending op 25 april én een tiendelige podcastserie.

Dodenherdenking op 4 mei
De herdenking vindt dit jaar plaats in de Prinsentuin in Leeuwarden. Burgemeester Sybrand Buma, spreekt de herdenkingsrede uit. Muzikale ondersteuning is er van de Friese band De Kast. Een leerling van OSG Piter Jelles draagt een zelfgeschreven gedicht voor.

Bevrijdingsfestival live op 5 mei
Helaas kunnen we op 5 mei nog niet met elkaar feestvieren zoals we gewend waren. Maar aan het eind van de middag kun je bij Omrop Fryslân kijken naar een live-uitzending vol bijzondere interviews en reportages. Het programma is gevuld met muzikale bijdragen van Tino Martin, Davina Michelle, De Kast, Wulf, Boaz, Electric Hollers en Wiebe Kaspers.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close