Van alles

Zo wordt de Leeuwarder Seniorenkrant gedrukt

Een kijkje achter de schermen

Als eindredacteur van de Leeuwarder Seniorenkrant ben ik al weken voordat de krant op de mat valt, bezig met stukken schrijven, redigeren en overleggen met uitgever, redacteuren en vormgever. De krant gaat met iedere proefdruk die de vormgever aanlevert meer leven. Dat is echt ontzettend leuk! En dan is uiteindelijk het moment daar dat ik voor de allerlaatste keer met de stofkam door alle teksten ben gegaan en het definitieve drukbestand naar de drukker kan. Zodra de krant van de persen is gerold krijg ik altijd een stapeltje. Een mooi en ook een beetje een spannend moment.

Kijkje achter de schermen
In de tussenliggende dag wordt er in het gebouw van de Leeuwarder Courant hard gewerkt om de Leeuwarder Seniorenkrant te drukken en klaar te maken voor verspreiding. Normaal gesproken is dat een stukje van het proces dat buiten mijn gezichtsveld ligt. Maar dit keer kreeg ik samen met uitgever Doede Vellema een kijkje achter de schermen. Jan Post leidde ons uitgebreid rond. Misschien is het leuk om in het kort te vertellen hoe onze krant gedrukt wordt.

Opgebouwd uit lagen
Zodra het drukbestand via de vormgever naar de drukker is gestuurd, volgt daar een uitgebreide controle op eventuele fouten. Als alles akkoord is worden er van alle pagina’s drukplaten gemaakt. Vier in totaal: van de kleuren zwart, blauw, geel en magenta. Zo bouwt men de kleurlagen van de krant stap voor stap op.

Wirwar van rails
Als de pers gaat rollen is er iemand die bekijkt hoe de krant eruit ziet en die bij kan sturen waar nodig. Het is gebruikelijk dat de eerste lading exemplaren niet aan de eisen voldoet, omdat de kleurlagen niet precies over elkaar heen liggen en er een klein randje van een kleur als een soort schaduw te zien is. Maar uiteindelijk is alles in orde en dan gaat de pers sneller draaien.
Het is een geweldig gezicht om te zien hoe het blauwe logo van onze krant honderden keer voorbijsnelt in een wirwar van rails die boven, naast en onder ons door het hele gebouw lopen. We volgen de lopende band en leggen samen met de krant zo’n 100 meter af. In die tijd kan de krant goed drogen.

Samengevoegd met de Huis aan Huis
De kranten eindigen op een hele grote rol. Dat is nodig, omdat de Leeuwarder Seniorenkrant ingestoken wordt in de Huis aan Huis. Zodra ook die krant gedrukt is, wordt onze krant vanaf de rollen samengevoegd met de Huis aan Huis. We lopen nog even naar de hal waar de papierrollen opgeslagen liggen. Het is lastig voor te stellen dat die rollen de basis zijn van de krant. Er ligt een hele voorraad, die in een dag op is. Tenslotte krijgen we de drukplaten van de voor- en achterpagina te zien. Sterker nog, ik mag ze voor deze keer meenemen! De platen worden anders altijd gerecycled.

Met liefde gemaakt
Je ziet het, voordat de Leeuwarder Seniorenkrant bij jou door de brievenbus valt, is er op alle fronten keihard aan gewerkt. Met heel veel liefde, want we zijn als redactie enorm trots dat we deze krant kunnen en mogen maken. Ik wens je weer heel veel leesplezier. De krant ligt morgen op de mat als je geen NEE-NEE sticker hebt.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close