Zorg & Gezondheid

Een onvergetelijke dag met Stichting Ambulance Wens

Nog één keer de zee zien. Naar de bruiloft van een kleinkind. Een laatste bezoek brengen aan een plek die speciaal is: Stichting Ambulance Wens laat al sinds 2007 wensen in vervulling gaan van mensen die terminaal ziek zijn of immobiel. Elke dag rijden de meeste van de acht ambulances in binnen- en buitenland rond voor een wens.  Verpleegkundige Hilly Sonneveld (57) uit Engelum is een van de vele vrijwilligers.

Ambulancechauffeur Kees Veldboer richtte in 2007 Stichting Ambulance Wens op, nadat een patiënt die hij vervoerde hem zijn laatste wens vertelde. Deze zeeman wilde graag nog een keer op een schip varen. Veldboer zorgde dat dit gebeurde en dat was de eerste van vele wensen; tot nu toe zo’n twintigduizend. Op dit moment staat Kees Veldboer jr. aan het roer van de stichting, die in Rotterdam gevestigd is. Zijn vader overleed in 2021 onverwacht aan een hartstilstand.

Nooit spijt gehad

Hilly is nu een jaar vrijwilliger bij Stichting Ambulance Wens. Haar vriendin Michela uit Rotterdam ging haar jaren eerder voor en maakte Hilly enthousiast. “Ik werk parttime als kwaliteitsverpleegkundige in Talmastate in Heeg. Op een wensambulance rijdt naast de chauffeur altijd een (IC-)verpleegkundige of verzorgende mee. Ik voldeed dus aan de eisen en het leek me mooi om dit voor anderen te kunnen doen. Dat ik uit Friesland kom is een beetje lastig, omdat de ambulances in Rotterdam staan en een wensdag daar begint. Maar ik houd van autorijden. Kees jr. zei: probeer het maar. En ik heb er nooit spijt van gehad.”

Kleine dingen

Sinds ze begon is Hilly aanwezig geweest bij hele diverse wensen. “Het mooie aan Stichting Ambulance Wens is dat vrijwel alles kan. Bijna alle aangevraagde wensen worden uitgevoerd.” Vaak gaat het om hele kleine dingen, die misschien te gewoon lijken om er een speciale ambulance voor in te schakelen. Maar dat is nu juist waar het om gaat. Die simpele verlangens zoals een bezoekje aan het park aan de overkant van de straat. “Er was een mevrouw uit de Hofwijck die heel graag nog een keer naar het Rengerspark wilde. Dat daar een ambulance voor uit Rotterdam moet komen is niet belangrijk. Dat die mevrouw enorm heeft genoten, daar gaat het om.”

Meezingen met Grease

Een andere wens die Hilly zich nog goed kan herinneren is die van Gonny. “Zij kwam uit een heel muzikaal gezin en was dol op musicals. Voor haar 65e verjaardag had ze kaartjes gekocht voor de musical Grease, waar ze eind oktober met haar vier zussen naartoe wilde gaan. Haar behandelend arts zei echter dat het verstandig was om niet meer zo lang te wachten. Gonny had darmkanker en ging snel achteruit. Zus Ageeth meldde zich bij Stichting Ambulance Wens en er werd geregeld dat de zussen begin oktober al naar een voorstelling konden. Tijdens de rit met de ambulance zongen de dames liedjes uit de musical Grease. Het was echt een feestje. In het theater bleek dat de brancard niet in de lift paste. Maar de medewerkers daar stonden meteen klaar en Gonny werd door vier sterke mannen de trap op en af getild. Ze heeft die avond met volle teugen genoten. Ik ben enorm blij dat ze dit nog mee heeft kunnen maken, samen met haar zussen. Gonny is begin november overleden.” Doordat de mensen die ze begeleidt vaak terminaal ziek zijn, is het werk niet altijd even gemakkelijk. Hilly heeft echter drie jaar in een hospice gewerkt en vindt het vooral heel mooi. “Het is toch prachtig dat iemand tijdens het laatste stukje van zijn leven nog zulke onbetaalbare herinneringen kan maken? Familieleden en vrienden maken altijd heel veel foto’s. We horen vaak dat die beelden troost geven als iemand er niet meer is.”

Herinneringen ophalen

Aan Hilly en haar collega’s de dankbare taak om te zorgen dat de patiënt zich zo comfortabel mogelijk voelt tijdens de wensdag. “Ik vind het fijn om voor het welzijn van anderen te zorgen. Daarnaast krijg je tijdens zo’n dag heel snel een band met elkaar en  oeren we bijzondere gesprekken.” Michela vult aan: “Als verpleegkundige zie je de cliënten op hun kwetsbaarst en dat kan een groot gevoel van verbondenheid geven. Onlangsbegeleidde  ik de wens van een mevrouw van rond de zeventig uit Leeuwarden die terminaal ziek was. Ze wilde nog graag een keer met haar gezin naar het strand van de Noordzee. Helaas kon dit niet meer doorgaan vanwege haar conditie en toen is er besloten om naar de Waddenkust te gaan, naar Lauwersoog. Daar op een terras, met uitzicht over de Waddenzee, heeft zij met haar echtgenoot, dochters, schoonzonen en kleinkinderen herinneringen opgehaald aan vakanties en uitjes naar de zee. Het was een hele bijzondere middag. De dag kreeg een extra lading toen we hoorden dat de volgende dag het euthanasieverzoek van mevrouw zou worden ingewilligd. Erg verdrietig, maar toch ook zo mooi om mee te maken.”

Rondvaart over de Seine

Alle wensen worden gratis vervuld. Niet alleen het vervoer en de begeleiding worden kosteloos geregeld, maar ook bijvoorbeeld toegangskaartjes en het eten onderweg. Er mogen naast de patiënt nog twee familieleden of vrienden mee in de ambulance. Een wens hoeft zich niet te beperken tot Nederland. Michela begeleidde bijvoorbeeld een echtpaar naar Parijs. “Het stel had een weekendje Parijs geboekt. Maar doordat mevrouw heel ziekwas kon dat niet meer doorgaan zoals ze het gepland hadden. Hun zoon schakelde de Stichting Ambulance Wens in en het weekendje werd geregeld. Ze hebben samen genoten van een rondrit door Parijs in de ambulance, overnacht in een hotel en de dag erna nog een rondvaart over de Seine gemaakt. Dat is zo waardevol geweest.” Hilly en Michela roepen mensen die een wens hebben, hoe klein en onbeduidend die misschien ook lijkt, dan ook op om een aanvraag te doen. “Het is echt de moeite waard en wij (en alle andere vrijwilligers) doen er alles aan om er een onvergetelijke dag van te maken!” ■

Bij iedere wens ontvangt de patiënt beertje Mario. Deze knuffel is genoemd naar de zeeman van de allereerste wens. Vrijwel alles is mogelijk bij Stichting Ambulance Wens. Van het bijwonen van een uitvaart of bruiloft tot een bezoek aan een aquarium. Wil jij een wens aanvragen? Ga dan naar de website www.ambulancewens.nl en vul het aanvraagformulier in. Bellen voor meer informatie kan ook via 085-4444288.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close