Zorg & Gezondheid

Oma’s soep zorgt voor veel gezelligheid

Je hebt het in de supermarkt misschien wel eens gezien: Oma’s Soep. Naast de soep, die gemaakt is naar authentiek recept van oma, zijn er ook nog Oma’s Pastasauzen en Oma’s Maaltijden. De opbrengst van deze producten wordt ingezet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Ten minste vijftig procent van de winst wordt gedoneerd aan de Stichting Oma’s Soep.

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem. Bijna de helft van alle ouderen in Nederland voelt zich regelmatig eenzaam. Als er door de vergrijzing meer ouderen komen, zal het aantal mensen dat weinig verbinding voelt met anderen toenemen. De missie van Stichting Oma’s Soep is eenzaamheid tegengaan door jong en oud samen te brengen. In verschillende steden in ons land organiseren studentenbesturen van de stichting onder andere kookdagen. Ook in Leeuwarden is Stichting Oma’s Soep actief. Het Leeuwarder bestuur organiseert met behulp van vrijwilligers maandelijkse kookmiddagen in zorginstellingen voor ouderen, zoals Abbingahiem en Het Andere Wonen. De studenten koken met de ouderen, ze eten samen en doen spelletjes.

Gezellig druk

Ik breng een bezoek aan Het Andere Wonen aan het Noordvliet, dat vooral zorg en ondersteuning biedt aan mensen met dementie. Iedere maand koken de studenten
van Stichting Oma’s Soep hier een lekkere maaltijd, samen met de bewoners die dat willen. In de grote gezamenlijke ruimte is het gezellig druk. Aan twee tafels wordt hard gewerkt door jong en oud. Er staat hutspot op het menu en dus moeten de aanwezigen uien snijden en wortels schoonmaken. Tijdens het doen van deze klusjes worden er volop verhalen gedeeld. Een meneer vertelt dat hij nooit zo’n koker is geweest, al lukt barbecueën nog wel. “Maar wat mijn moeder maakte was goed.” Dat brengt hem bij de herinnering dat zijn moeder het zo erg vond dat hij tijdens zijn dienstplicht naar Curaçao moest. “Myn jongen, helemaal fut naar de andere kant van de wereld, tjonge jonge.”

Leuke dynamiek tussen jong en oud

Aan dezelfde tafel zit een mevrouw die druk bezig is met het schrapen van de wortels. Dat ze meer wegsnijdt dan nodig is, deert niemand. Ondertussen kletst ze gezellig over van alles en nog wat. “Wist je dat ik prinses Marijke nog eens over een drukke weg heb geholpen in Groningen? Ik studeerde daar en Marijke was ongeveer even oud als ik. Ze vroeg of ik haar wilde helpen, want ze zag nogal slecht. Leuke meid hoor! Er was ook een vent in een gekreukelde regenjas bij. Dat zal wel een beveiliger zijn geweest.” Op de vraag of ze van koken houdt, vertelt ze hoe ze altijd snert maakte. Goed gevuld, want “in snert moet vlees”. De bedoeling van de kookdagen is dat ze veel gezelligheid en plezier brengen. Dat zit hier wel goed. De jongeren luisteren geïnteresseerd naar alle verhalen, stellen vragen en praten vrolijk mee. Het geeft een leuke dynamiek en beide partijen genieten ervan.

Soep aan huis

Stichting Oma’s Soep organiseert door het hele land ook Oma’s Soepaan- huis dagen. Studenten gaan dan bij ouderen langs om een vers soepje te brengen en een praatje te
maken. Niet alleen de ouderen worden daar beter van, maar ook de studenten zelf. Bestuurslid Nynke vertelt over haar ervaringen. “Het geeft mij veel energie als ik zie hoe fijn ze het vinden dat we langskomen. Ik heb een heel goed contact met opa Simon. Hij is opgegeven door zijn dochter. De meegebrachte soep is al gauw bijzaak, het is meer een middel om in gesprek te raken. Ik vertel over mijn wereld en hij over de zijne. Ook helpen we soms met wat technische dingetjes. Zo kan opa Simon nu de muziek op zijn laptop via de tv horen. Daar is hij erg blij mee!”

Veel hulp

Rionne, die ook in het studentenbestuur van de stichting zit, vertelt dat ze veel hulp ontvangen van ondernemers. In de vorm van een korting of zelfs een donatie. “Op de markt krijgen we de groente vaak gratis. Er zijn twee kramen die ons op vrijdag helpen. We geven dan ’s morgens aan wat we de week erna nodig hebben en dan staat er aan het eind van de middag een kruiwagen vol groente voor ons klaar. Echt super!” ■

Wil je meer weten over Stichting Oma’s Soep of een oudere aanmelden voor Oma’s Soep aan-huis dagen? Neem dan contact op via leeuwarden@omassoep.nl.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close