Wonen & Veiligheid

Wees alert op hulpvraagfraude!

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en zes ouderenorganisaties hebben de handen ineen geslagen om voorlichting te geven over verschillende methodes van oplichting. Wij geven je graag tips om oplichting te voorkomen. Maak het oplichters niet te makkelijk!

Hulpvraagfraude: wat is het probleem?

Via apps, zoals bijvoorbeeld WhatsApp of sms, communiceren we tegenwoordig veel
met elkaar. Maar oplichters maken hier ook gebruik van. Ze proberen geld van je af te troggelen door zich voor te doen als een bekende. Hoe gaat een oplichter te werk? Bij hulpvraagfraude via WhatsApp of sms ontvang je een bericht van een oplichter die zich voordoet als een bekende. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon, (klein)dochter of  vriend of vriendin. Vaak begint het met een berichtje dat de bekende een nieuw telefoonnummer heeft. Daarna volgt al snel het bericht dat diegene in de problemen zit met de vraag aan jou om te helpen door middel van een betaalverzoek.

Wat kun je zelf doen?

• Wees altijd alert als er om geld wordt gevraagd. Ook als je een bericht krijgt van
een telefoonnummer dat bekend is.
• Bel altijd eerst de persoon zelf op het voor jou bekende nummer. En zorg dat je een normaal gesprek met hem of haar kunt voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt je niet te kunnen horen of dat hij/zij niet op kan nemen. Niet gebeld = geen geld.
• Controleer het rekeningnummer dat de oplichter opgeeft. Komt het overeen met het rekeningnummer van de bekende?
• Scherm je social media af. Het gaat niet alleen om jouw telefoonnummer, maar ook om foto’s die je openbaar hebt staan en de relaties die je hebt (bijvoorbeeld ‘vader van’). Zo voorkom je ook dat je gehackt wordt en iemand jouw identiteit steelt om een ander op te lichten.

Whatsapp-overname

Oplichters kunnen ook proberen toegang te krijgen tot jouw WhatsApp-account. Ze downloaden WhatsApp op hun eigen telefoon, voeren jouw telefoonnummer in als hun eigen nummer en vragen de verificatiecode op. Jij ontvangt dan de verificatiecode voor WhatsApp. Vervolgens neemt de oplichter contact met je op en geeft aan dat per ongeluk de verificatiecode naar jou toe is gestuurd. Daarna volgt het verzoek om de verificatiecode door te geven. Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van je WhatsApp-account kun je tweestapsverificatie instellen. Dat is een extra beveiliging.

Virusscanner

Een computervirus kan gemakkelijk je computer binnendringen. Wanneer een virus
binnen is, kunnen criminelen als het ware jouw computer gijzelen en informatie uit de
computer halen, zoals bepaalde persoonlijke gegevens. Ook kunnen ze meekijken met wat je typt. Dus ook je wachtwoorden of bankgegevens. Neem daarom geen enkel risico en installeer een virusscanner. Vaak zijn deze gratis te downloaden.

Updates

Je kent het vast wel. Ben je net lekker bezig op de computer, krijg je een melding om een nieuwe update uit te voeren. Misschien denk je dan: dat komt later wel. Maar met een update installeer je de laatste beveiliging van een apparaat. Criminelen zijn steeds op zoek naar manieren om op jouw computer of telefoon binnen te dringen. Blijf hackers dus voor door regelmatig updates uit te voeren. Zo blijft jouw computer of telefoon zo goed mogelijk beveiligd. Updaten kan handmatig of automatisch. Stel het in op automatisch, dan heb je er geen omkijken meer naar. Meer informatie? Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Tweestapsverificatie

De tweestapsverificatie is vrij eenvoudig in te stellen in je WhatsApp.
1. Ga in WhatsApp naar ‘Instellingen’
2. Vervolgens naar ‘Account’
3. Wanneer je hier ‘Verificatie in twee stappen’ aanklikt, kun je de tweestapsverificatie inschakelen.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close