Kunst & Cultuur

Kijktip: Het verhaal van Nederland 

Het nieuwe NTR programma Het verhaal van Nederland is sinds twee weken op tv en het scoort enorm hoge kijkcijfers. Het is een 10-delige serie over het land waarin we wonen vanaf het moment dat de eerste bewoners zich hier vestigden. Daan Schuurmans leidt je door de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis, als een verteller die ook af en toe opduikt in de scènes. Het blijkt een effectieve manier om onze historie in beeld te brengen.

Veel geschiedenisleraren zijn enthousiast en ouders verzuchten dat ze hun kinderen veel beter hadden kunnen helpen met hun huiswerk als ze dit programma eerder hadden gezien. Naast de historische scènes en de vertellingen van Daan komen er ook deskundigen zoals archeologen en historici aan het woord. Maar die schotelen geen saaie kost voor. Wel leuke weetjes.

De Friezen en Franken

De eerste twee afleveringen gingen over de jagers en boeren en over de Romeinen en Bataven. Deze week in aflevering drie gaat het over de Friezen en Franken. In de vroege middeleeuwen bewonen de Friezen het kustgebied van Nederland. Ze geloven in natuurgoden en zelfs in het brengen van mensenoffers. Met de komst van christelijke missionarissen wordt hun manier van leven op de proef gesteld. Moet Radbod, koning der Friezen, zich bekeren tot het nieuwe geloof? Of juist vasthouden aan zijn eigen tradities? Een duivels dilemma.

Naast de televisieserie bestaat het verhaal van Nederland uit podwalks oftewel historische wandelingen op verschillende plekken in Nederland, een online kinderserie voor Zapp.nl en een podcast over bijzondere figuren uit onze geschiedenis van Diederik van Vleuten. Ook verschijnt er een boek.

Het verhaal van Nederland is iedere woensdag te zien rond half negen op NPO 1. De gemiste afleveringen kun je terugkijken via NPO Start. Bekijk hier de trailer:

Foto’s: NTR

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close