Vroeger

Kijktip: Nederland op film bij Omroep MAX

In de Leeuwarder Seniorenkrant hebben we de rubriek Vergeten beroepen en ook Ritsko van Vliet neemt onze lezers regelmatig mee terug in de tijd. Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en het Fries Film Archief (FFA) zijn altijd erg behulpzaam om ons te helpen bij het vinden van passend beeldmateriaal. Zij hebben een uitgebreide collectie foto’s en filmpjes. De makers van het tv-programma ‘Nederland op film’ hebben dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de rijke filmcollectie van het FFA. Er zijn meer dan honderdvijftig Friese fragmenten verwerkt.

Unieke filmbeelden

Omroep Max zendt sinds 9 juli (19.55 uur NPO2) een nieuw seizoen uit van de documentaireserie ‘Nederland op film’. In dit programma is uniek oud filmmateriaal te zien over Nederland,  gemaakt door Nederlanders. Makers en mensen die voorkomen in de filmpjes komen aan het woord. Alle afleveringen bij elkaar vormen een bijzonder historisch document.

De presentatie is in handen van Wim Daniëls. Iedere aflevering heeft een eigen thema. De eerste drie kun je hier terugkijken. Vanavond is deel vier te zien.

9 Juli: Eindelijk weekend – tijdens een groot deel van de vorige eeuw bestond het weekend niet. Vanaf 1960 was het pas zover dat de meeste Nederlanders twee dagen vrij hadden.

17 Juli: Lang leve de liefde – Vroeger verliep het proces van de eerste zoen tot het huwelijk heel traditioneel. Maar langzaamaan ontstond er meer vrijheid.

23 Juli: Spiegeltje, Spiegeltje – In veel steden en dorpen was klederdracht lange tijd normaal, maar na de oorlogsjaren kwam er meer ruimte voor individualiteit.

30 Juli: Zeg eens Aa – wordt nog uitgezonden, in deze aflevering staat de gezondheidszorg centraal.

6 Augustus: Bij ons in de straat – wordt nog uitgezonden, beelden van het leven op straat in Nederland, van de SRV-man tot de bevrijding.

13 Augustus: ‘t Vroor dat ’t kraakte – In deze aflevering van Nederland op film ziet de kijker dikke ijsvloeren, sneeuwpoppen, sneeuwballengevechten en andere winterpret.

Fries Film Archief

In de laatste aflevering ’t Vroor dat ’t kraakte is een interview te zien met de coördinator van het Fries Film Archief. Hij toont unieke filmbeelden uit de geschiedenis van de Elfstedentocht. Een aanrader dus. Zet het vast in je agenda!

Foto’s: Omroep Max

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close