Van alles

Breng eens een bezoek aan de stoepa in Hantum

Een Tibetaanse boeddhistische tempel in het Noord-Oosten van Friesland: je verwacht het niet. Maar toch is het zo. Midden op het platteland, net buiten het dorpje Hantum, staat (al sinds 1991) een stoepa. En zeg nu zelf: in de huidige tijd is het best handig dat je daar niet helemaal voor naar Azië hoeft. De tempel biedt een bijzonder contrast met de vergezichten over de Waddenzee en het land achter de dijken.

Bevorderen van welzijn en geluk

Karma Deleg Chö Phel Ling is een Tibetaanse studie- en meditatiecentrum. De stoepa ligt tussen de bomen, is dertien meter hoog en gevuld met heilige voorwerpen en relikwieën. De tempel zou geluk geven en de wereldvrede dichterbij brengen. Het centrum heeft dan ook als intentie het bevorderen van compassie, welzijn en geluk van alle levende wezens en is open voor iedereen, ongeacht de eigen levensbeschouwing. Er zijn iedere dag recitaties (melodieuze voordrachten) in de tempel en verder worden er regelmatig lezingen en workshops georganiseerd. Wie er behoefte aan heeft kan zich ook in het centrum terugtrekken voor een retraite.

Gebedsmolens

Bij de stoepa vind je een rondgang met meer dan honderd gebedsmolens. Daarop staan wensgebeden. Je kunt de stoepa iedere zondag bezoeken (mits je geen verkoudheidsklachten hebt die op corona kunnen wijzen) en een rondgang langs de gebedsmolens doen. Ben je met meer dan acht personen, dan moet je vooraf een afspraak maken. Dat kan ook op een andere dag dan de zondag. Het Tibetaanse centrum ligt aan de Stoeparoute, tussen knooppunt 29 en 79. Het adres is Stoepawei 4, 9147 BG Hantum.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close