Ander NieuwsLeeuwardenVan allesVroeger

Nostalgie

Sneeuw in Leeuwarden

Op de foto linksboven wordt er sneeuw geruimd op de Brol (1955, foto: B. den Oudsten) Linksonder zie je eens neeuwploeg op de Groningerstraatweg in 1959 (foto: B. den Oudsten). Rechtsonder de Nieuwestad in de sneeuw, in 1966 (foto H.J. Zijlstra) De foto’s komen uit de collectie van het Historisch Centrum Leeuwarden.

Het heeft gesneeuwd in Leeuwarden. Dit keer geen natte, dunne vlokjes die bij het aanraken van de grond al verdwenen zijn, maar stevige, dikke, echte vlokken. Al dagen voordat het echt begon te sneeuwen waren de verwachte winterse omstandigheden hét gesprek van de dag. Waarschijnlijk omdat we de laatste jaren vooral kwakkelwinters hebben gehad en ons stadsje niet vaak meer bedekt is onder een flink pak sneeuw. Maar nu ligt het er dan toch! En de meeste mensen genieten ervan. Van sneeuwballen gooien, sleetje rijden, een winterse wandeling maken. Of van het naar buiten kijken, naar die mooie witte wereld en het plezier dat kinderen (maar ook veel volwassenen) hebben.

Sneeuw is zo langzamerhand een zeldzaamheid aan het worden. Je hoort ouderen vaak zeggen dat de winters vroeger veel strenger waren. Meer sneeuw, vaker sterk ijs. En dat is ook echt zo. Tussen 1961 en 1990 hadden we in Friesland gemiddeld 37 sneeuwdagen in een winterseizoen. Van 1991 tot nu waren dat er nog maar 22. In de vorige eeuw vielen de eerste sneeuwvlokken al in november (soms zelfs in oktober). Tegenwoordig is dat steeds later en als het sneeuwt, blijft het minder vaak liggen. Reden te meer om te genieten van deze bijzondere periode!

Voor de liefhebbers: we hebben in de collectie van het Historisch Centrum Leeuwarden een paar prachtige oude foto’s gevonden. Leeuwarden in de sneeuw in vroegere jaren.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close