Vrije tijd

Patroon voor een leuke gehaakte muts

Haken is al lang niet meer een ouderwetse hobby voor oma’s. Het is ook erg populair onder jongeren. De coronapandemie zorgde ervoor dat de belangstelling voor haken nog groter werd. Je kunt ineens overal wol kopen en haaknaalden zijn er in allerlei leuke kleurtjes. Oftewel: haken heeft zich ontdaan van haar stoffige image en is helemaal hip!

Het is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van het haken ligt, maar in de 19e eeuw werd de techniek gebruikt om sneller en goedkoper kant te maken. Koningin Victoria van Engeland gaf haken een koninklijk tintje. Ze haakte in het laatste jaar van haar leven acht sjaals (mufflers) voor soldaten van het Britse leger. Die waren vijf meter lang en werden ‘de sjaal van de koningin’ genoemd. Ze moesten als een soort sjerp worden gedragen. Eén van deze sjaals is te zien in het Canadian War Museum.

Haakpatroon

Maar terug naar het heden. Haken is een bezigheid geworden voor alle leeftijden. Het werkt ontspannend, je kunt het overal doen en je hebt al snel resultaat. In het boek Smûk van Wimke Tolsma staat een simpel patroon van een gehaakte muts. Leuk voor jezelf of voor een van de kleinkinderen. We mogen het patroon met jullie delen. Veel haakplezier!

Wat heb je nodig?

– Dikke wol of meerdere gekleurde bolletjes tegelijk (voor haaknaald 8 of hoger)
– Haaknaald 8 of 10
– Schaar

Zo doe je het

Ben je een beginnende haakster, vraag dan een beetje hulp van iemand die kan haken.

Toer 1: Haak 4 lossen (l) en sluit met een halve vaste (hv).

Toer 2: Haak 3 l (staat voor 1 stokje) en 11 stokjes (st) en sluit met een hv.

Toer 3: Haak 3 l en verdubbel het aantal door 2 stokjes in elke steek te haken. Steek de haaknaald daarbij steeds in de achterste lus en sluit de toer met een hv.

Toer 4: Haak 3 l en haak in iedere steek 1 stokje, na 2 stokjes haak je 2 stokjes in een steek (dus 1, 1, 2 stokjes, 1, 1, 2 stokjes) en sluit met een hv.

Toer 5: Haak 3 l en haak in iedere steek 1 stokje, na 5 stokjes haak je 2 stokjes in een steek (dus 1, 1, 1, 1, 1, 2 stokjes, herhaal tot het eind) en sluit met een hv.

Toer 6: Haak 3 l en haak in iedere steek 1 stokje.

Ga door totdat je muts de gewenste lengte heeft. Deze muts is ook heel leuk met een pompon! ■

Over smûk

Het boek Smûk gaat over Fries geluk. Dat zit volgens schrijfster Wimke Tolsma in kleine dingen. In een doosje verse eieren, uitwaaien op de dijk of oranjekoek bij de koffie. Het zijn die smûke (gezellige) momenten die het leven de moeite waard maken. En fijne dingen moet je delen. Dat doet ze in dit mooie boek, dat vol staat met creatieve ideeën. Het is geschikt voor iedereen, ook als je geen groot talent hebt voor knutselen. Het boek is ingedeeld in vier seizoenen. Bij ieder seizoen staan leuke activiteiten, afgewisseld met prachtige foto’s en Friese quotes. Meer informatie vind je op www.wimke.nl. Het boek is te koop via smuk.wimke.nl.

Foto’s uit Smûk

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close