Van alles

Plant een online vlag op ‘regenboogvlaggen voor Fryslân’

Onze provincie viert op 16 oktober Roze Zaterdag in Leeuwarden. Een dag met bezoekers en acts uit binnen- en buitenland. Iedereen is welkom. Jong en oud, of je nu hetero-, homo-, bi-, trans-, a-seksueel of anderszins bent. Deze speciale dag wordt gevierd om diversiteit en acceptatie van lhbtiq+’ers op de kaart te zetten en om aandacht te vragen voor agressie tegen de Regenbooggemeenschap. Want dat dit anno 2021 nog steeds nodig is blijkt dagelijks. En de Regenboogfamiliegemeenschap, dat zijn wij allemaal. Zoals ze zeggen: ‘je bent er één of je kent er één.’

Moeders en Vaders van Fryslân is een beweging die bestaat uit enkele ouders van een lhbtiq+ kind. Samen met discriminatiemeldpunt Tûmba en Sipke Jan Bousema hebben zij de actie ‘Regenboogvlaggen voor Fryslân’ opgezet. Sipke Jan: “Ons gezamenlijke doel is om tussen 11 oktober (Internationale Coming Out Day) en 16 oktober (Roze Zaterdag) minimaal 1.100 Regenboogvlaggen online te laten wapperen. Niet alleen in Friesland, maar door heel Nederland. Want ook buiten de Friese provinciegrenzen sluiten mensen zich bij de beweging aan. Zo laten we zien dat iedereen welkom is en zich veilig mag voelen. Op school, op het werk, tijdens het sporten en het uitgaan. Want een vlag is een krachtig symbool en steunt zowel jongere als oudere lhbtiq+’ers enorm. Ze weten dan: hier ben ik gelijkwaardig en hoor ik erbij.”

Steeds meer mensen, bedrijven, sportclubs en instanties zetten dit onderwerp op de kaart. ”Zo zijn er alleen al in Friesland ruim vijftig voetbalclubs die direct zeiden ‘wij doen mee!’ ” vertelt Sipke Jan. “Ook sc Cambuur, sc Heerenveen én ADO Den Haag planten en hijsen sowieso een vlag als steun. Een statement van jewelste!”

Bas en Christian zijn elk trotse (hetero) vaders van een Regenboogkind. Bas meldt: “Als de Regenboogvlag ergens hangt, dan doet dit niet alleen iets met mijn kind, maar ook met mij als vader. Zo’n vlag laat zien: hier wordt mijn kind geaccepteerd. Daarom roepen we iedereen op om mee te doen aan onze Regenboogvlaggenactie. Laat zien dat iedereen die anders is dan de norm -en deze is nog altijd heteroseksueel- van harte welkom is. Wij hopen op een kleurrijke zee aan Regenboogvlaggen in oktober!”

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close