TV-kok Yvette van Boven bedacht speciaal voor bevrijdingsdag een vrijheidsmaaltijdsoep. In samenwerking met de Seniorenbond en maaltijdservice Van Smaak bezorgt Bevrijdingsfestival Fryslân deze soep op 5 mei bij 10.000 ouderen en zorgmedewerkers. Maar je kunt de soep ook zelf maken. We delen hierbij het recept. Eet smakelijk!
Dit heb je nodig:
Voor 4 personen
60 ml (of 4 eetlepels) olijfolie
150 gram (ongeveer 1 stuk) prei, in ringen
2 knoflookteentjes, fijngehakt
1 eetlepel kerriepoeder
300 gram bloemkoolrijst
200 gram vastkokende aardappel,
geschild en in blokjes
1 blik (400 ml) kokosmelk
750 ml groentebouillon
150 gram doperwten
300 gram bladspinazie
150 gram kleine broccoliroosjes
3 bosuien fijngesneden in ringetjes
(Zee)zout
Versgemalen zwarte pep
De soep is extra lekker met deze toppings:
Krokant
– Croutons van een oude boterham, gescheurd pitabrood, oud
stok- of roggebrood, gebakken in olijfolie met wat zeezout en
komijnzaadjes
– Zaden of pitten. Even verhitten in een hete droge koekenpan,
bijvoorbeeld hele boekweit, zonnebloem, pijnboom- of pompoenpitten of pinda’s
– Noten, denk aan cashewnoten of amandelen krokant (in roomboter of olijfolie) gebakken, evt. met specerijen en/of knoflook
– Pappadums of nacho’s verkruimeld
– Indische gebakken uitjes, zo uit de pot
Frissig
– Verse tuinkruiden, fijngehakt (denk bij kerriesoep vooral aan
peterselie, koriander, bieslook en lavas)
– (Rode) ui, gesnipperd en even in de azijn gelegd
– Tuinkers of kiemgroenten.
– Bleekselderij of andere knapperige rauwe groenten, in heel
kleine blokjes
– Appel of peer, in fijne blokjes
– Jalapeño, vers of ingemaakt (uit een potje) en fijngehakt
Romig
-Scheutje slagroom
– Crème fraîche, een dikke lik, even losgeroerd
– Kwark of yoghurt, losgeroerd
– Scheutje kokosmelk
– Kaas, bijvoorbeeld geraspte oude kaas, cheddar of parmezaan
– Olijfolie of een pesto van bijvoorbeeld gladgedraaide koriander,
pinda’s of amandelen, geraspt kokos en olijfolie
– Avocado in blokjes.
– Hardgekookt ei, verkruimeld met een vork of gepocheerd
Zo maak je de soep:
1. Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.
2. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan.
3. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu,
zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de
rand van de pan makkelijk te breken is.
4. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog
te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in. Is hij naar uw smaak juist
te dik, giet er dan nog een plensje water bij.
5. Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten
mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.