Van alles

Happy stones brengen geluksmomentjes

Het is niet helemaal je dag en je besluit een wandelingetje te maken om de zinnen wat te verzetten. Ineens valt je oog op een voorwerp. Het lijkt wel een steentje, maar het heeft ook iets kleurrijks dat je niet thuis kunt brengen. Je loopt er naartoe en bekijkt het van dichtbij. Voor je ligt een beschilderde steen. Het leuke tafereeltje en het idee dat iemand moeite heeft gedaan om dat te maken, zorgen voor een welkome glimlach. Het blijkt om een ‘happy stone’ te gaan, bedoeld om iemand een geluksmomentje te bezorgen en daarmee de wereld een beetje mooier te maken. Je mag de steen laten liggen, meenemen of ergens anders weer neerleggen.

Het maken en zoeken van happy stones is sinds de uitbraak van corona ook in Leeuwarden een echte rage geworden. Het idee is jaren geleden al ontstaan en overgewaaid uit het buitenland. Tijdens de eerste lockdown gingen kinderen massaal op berenjacht, nu kijkt iedereen om zich heen of er nog een mooie steen te vinden is. De ideale manier om creatief bezig te zijn én een leuk doel voor een wandeling. Maar ook een middel om in te zetten in de zorg voor ouderen, zo blijkt.

Happy stones Leeuwarden

Er zijn verschillende Facebookgroepen waar gemaakte en gevonden stenen gedeeld worden. Een daarvan is Happy Stones Leeuwarden. Er komen niet alleen veel mooie stenen voorbij, maar ook hele leuke verhalen.

Een oma vertelde dat er bij de voordeur een prachtige steen lag, neergelegd door haar kleinzoon. Wat een verrassing! De 88-jarige moeder van Corrie maakte Happy stones op de dagbesteding, die haar achterkleinkinderen vervolgens verstopten. Een steen op een begraafplaats bood een nabestaande een beetje troost. Iemand maakte stenen met vergeet-mij-nietjes voor een zorgcentrum waar mensen wonen die Alzheimer hebben. En in het MCL legde Ankie stenen met afbeeldingen van dokters en verpleegkundigen neer. Op een daarvan stond ‘You rock doc’. Een oudere mevrouw uit Grou vond een steen met het Grouster Skûtsje. Prachtig, want ze bezocht in haar leven veel wedstrijden van het skûtsjesilen.

Tijd voor mooie momenten

En dan is er nog het verhaal van verpleegkundige Sharli. Ze heeft beschildert, verstopt en zoekt met haar kinderen regelmatig stenen. Haar dochter was helemaal verrukt van de Peppa Big die ze vond tijdens een wandeling. De blijheid die zo’n steen teweeg bracht bij haar kinderen raakte haar en ze moest aan de bewoners van Erasmus Noorderbreedte denken. Sharli is daar werkzaam op een woning waar mensen verblijven met een met een psychogeriatrische aandoening zoals dementie.

Door alle hectiek van het afgelopen jaar was er minder tijd voor activiteiten. Maar Noorderbreedte doet er alles aan om het welzijn van de bewoners te verhogen en mooie momenten te creëren. “Dat moet simpel en creatief, nu we geen uitstapjes kunnen maken naar bijvoorbeeld de Aquazoo of de Orchideeënhoeve”, zegt Sharli. “Maar simpel is prima. We hebben moestuinbakken op het dakterras gezet en zaadjes geplant. Het is prachtig om te zien hoe de mensen daarvan genieten. Terwijl we buiten lopen plukken we tomaten en halen we een verse krop sla uit de moestuinbak. Ook zijn we begonnen met het maken van herinneringsboekjes voor de familie. Dat doen we samen met de bewoners en dat is erg leuk.”

Overweldigende reacties

Toen Sharli bij haar eigen kinderen zag hoeveel positieve gevoelens een happy stone kan oproepen, bedacht ze een leuke activiteit voor op haar werk. Ze deed een oproep op Facebook en vroeg wie bereid was stenen te beschilderen voor Erasmus Noorderbreedte. Die wilde ze verstoppen door het hele gebouw, zodat de honderdzestig bewoners ze konden gaan zoeken. Op dat moment mocht niemand nog naar buiten en het zou zorgen voor plezier én beweging. De reacties op haar oproep waren overweldigend. “Er reageerden bijna vijftig mensen, uit alle wijken van Leeuwarden. Ook was een dagbesteding voor gehandicapten die happy stones aanbood. Ik ben de hele stad doorgereden om alle stenen op te halen: het waren er honderden. Die saamhorigheid, dat is echt prachtig!

Stenen ruilen

De stenen werden grondig gedesinfecteerd en daarna verstopt door het hele gebouw. Er waren zoveel stenen, dat ze de activiteit zelfs drie keer konden doen. En het zoeken was een groot succes. “We hadden echt hele blije bewoners. Ze bleven elkaars stenen bewonderen. Een mevrouw van mijn afdeling liep dagen met een hartjessteen rond, gemaakt door een klein kindje. Een andere bewoner vond de stenen met Friese spreuken geweldig en probeerde die te krijgen door met anderen te ruilen. Zo heerlijk om te zien. Dit was precies wat ik voor ogen had toen ik eraan begon: positieve momenten creëren.”

Inmiddels zijn de bewoners van Erasmus ook begonnen met het versieren van stenen. “Nu we uit quarantaine zijn, verstoppen we die tijdens het wandelen. Om daarmee weer een glimlach op het gezicht van iemand anders te toveren. Zo simpel kan het zijn.”

Het mag duidelijk zijn, iedereen wordt vrolijk van happy stones. Sommige rages waaien snel over, maar waarschijnlijk zullen we nog een hele tijd kunnen genieten van dat blije gevoel dat het vinden van een met liefde beschilderde steen geeft!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close