Columns

Schaamte voor ons of schande aan hen?

De wereld van Koesma

Door recente gebeurtenissen in de media, de voetbalwereld en de politiek is seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik volop in het nieuws. Realiteit is dat de meeste vrouwen een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt en veel van hen durven er niet mee naar buiten te treden. Ook in mijn leven heeft het een rol gespeeld. Ik heb op plekken gewerkt waar de honger naar macht en status ontembaar was. Mannen zaten openlijk achter mij aan op de werkvloer.

Lang geleden greep een collega mij een keer, vanuit het niets, bij mijn borsten. Ik was ziedend en gaf hem een klap in zijn gezicht. Dat zag hij niet aankomen. Deze man dacht dat hij onweerstaanbaar was en zo gedroeg hij zich ook! Ik nam de personeelsmanager in vertrouwen en liet het daar bij; ik wilde geen gedoe. Maar het werd een ongemakkelijke situatie. Ik was altijd een vrolijk besje, maar het incident bleef aan mij kleven en dat ging ten koste van mijn werkplezier. Dat had hij met zijn actie van mij afgepakt. De plek waar ik meer uren doorbracht dan thuis was aangetast en voelde onveilig.

Uiteindelijk kwam mijn leidinggevende erachter en de man in kwestie werd op staande voet ontslagen. Hij bleek meer op zijn kerfstok te hebben. De managers vertrouwden mij op mijn woord. Het waren mannen die me respecteerden en onvoorwaardelijk steunden. Collegialiteit, loyaliteit en goed werkgeverschap horen overal voorop te staan.

De winst van #metoo is dat de schaamte van de slachtoffers en de schuldcultuur op den duur minder zal worden doordat we er over praten. Dit is een maatschappelijk probleem en we moeten ons uitspreken en verontwaardiging tonen als we van dergelijke situaties op de hoogte zijn. Dat is onze morele plicht. De schaamte is niet van ons, de schande is aan hen. We leven niet in een wereld waarin mannen maar kunnen doen wat ze willen. Handen af van vrouwen en meisjes.

Ik voelde mij 24 jaar geleden gehoord, gezien en beschermd. In mijn geval is er correct en adequaat gehandeld door fijne en oprechte collega’s. Zeldzame parels waren het. Daar kunnen veel mannen én bedrijven een voorbeeld aan nemen. ■

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close