Kunst & Cultuur

Seniorentheater de Rimpel bestaat 10 jaar!

Vijftien mensen tussen de 70 en 94 jaar lachen iedere maandagmiddag wat af. Ze repeteren dan met Seniorentheater De Rimpel voor een voorstelling of improviseren zomaar voor de lol. Sommige spelers komen al vanaf het begin in 2014.

De Rimpel is een initiatief van Gea Struiksma van Acta Theater én Muziek. Ze was destijds nieuwsgierig of ouderen ook geïnteresseerd zijn in toneelspelen. Friesland is tenslotte rijk aan amateurgezelschappen, dus er moesten toch ook ouderen zijn met liefde voor acteren!

In 2014 zocht ze contact met Aylvastate in Witmarsum om een pilot te doen. Na een introductiemiddag voor alle bewoners bleken er uiteindelijk zes ouderen te zijn die het leuk vonden om te spelen en om een korte cursus te volgen.

Gelukkiger en gezonder

Na deze pilot besloot Gea om in Leeuwarden een groep op te zetten, in samenwerking met Palet. Ook bij deze welzijnsorganisatie groeide het besef dat ouderen die een zinvolle tijdsbesteding hebben en uitgedaagd worden, gelukkiger en gezonder zijn. Samen met Palet werd met een eerste groep Rimpels een lessenserie gestart. Elke week spellessen, samen  improviseren, zingen en opdrachten doen. Dit resulteerde in de voorstelling Blauwe Zone over gelukkig ouder worden.

Inmiddels wordt het idee breed in de samenleving gedragen: actieve kunstparticipatie draagt bij aan gelukkiger en gezonder ouder worden. Ook ouderen kunnen nog leren en groeien. Door te dansen, te schilderen, te musiceren of te acteren blijven ze mentaal en fysiek meer in beweging. Bovendien heeft kunstparticipatie ook een belangrijke sociale functie.

Door bezuinigingen is Palet afgehaakt, maar in Wijkcentrum Bilgaard is een trouwe samenwerkingspartner gevonden. Coördinator en zakelijk leider Dick Bootsma van Bilgaard faciliteert diverse activiteiten voor wijkbewoners in het kader van ontspanning en welzijn. Overigens zijn er ook bewoners van buiten de wijk Bilgaard lid van De Rimpel.

Voorstelling Familia

Inmiddels is De Rimpel vijf voorstellingen verder en wordt er druk gewerkt aan nummer zes: Familia. Deze humoristisch cabareteske voorstelling gaat over de soms ingewikkelde familiebanden in relatie tot ouderenthema’s.

Flyer Familia

Buurthuizen en woonzorgcentra die belangstelling hebben voor de voorstelling kunnen contact opnemen met Gea Struiksma of mailen naar info@seniorentheaterderimpel.nl

Voor de leden van de Rimpel beginnen de onderlinge banden inmiddels ook op familie te lijken. En nieuwe familie is altijd welkom! Twee proeflessen zijn gratis. Voor vragen is Gea Struiksma bereikbaar op 06-20043164.

Eerder verscheen in onze krant een artikel over De Rimpel.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close