Van alles

Nieuw boek uit van oud-gynaecoloog Willem Brouwer

Zondag 3 maart was de boekpresentatie van Gelieve u te ontdoen van hoed, korset en directoire in het MCL in Leeuwarden. Deze verhalenbundel werd geschreven door oud-gynaecoloog Willem Brouwer (1941) uit Goutum, die tussen 1976 en 2007 in Leeuwarden in het ziekenhuis werkte. Het is zijn vierde boek.

Twee jaar geleden had ik een interview met Willem Brouwer over zijn boeken Gooi me niet weg en Ken je me nog. Daarin beschrijft hij het dementieproces van zijn echtgenote Tineke Zijlstra. Brouwer zorgde in hun eigen huis tot haar overlijden voor haar.

Annette Bons schreef in haar boekenrubriek in onze krant een recensie over De Eenzame schaatser over Brouwer’s deelname aan de Elfstedentocht van 1963.

De boekpresentatie van het vierde boek werd zondag geopend door Jelle Stekelenburg, gynaecoloog in het MCL. Hij begon met de woorden “Dit is de eerste keer dat ik een man in ga leiden.” Hij beschreef Brouwer als een man van weinig woorden, een scherp observator met een groot hart.

Stekelenburg haalde verschillende gebeurtenissen aan uit het boek. Daarna gaf hij het woord aan de schrijver, die er ook een paar passages uitlichtte. Willen Brouwer deelde zijn herinneringen aan collega-gynaecoloog Job Santema, die in 2009 zo tragisch overleed. En aan de vader die zijn vrouw tijdens de bevalling verloor; die, in de woorden van Brouwer, “voor dit kind de moeder moest inleveren”.  Maar ook aan de vrouw die beviel in aanwezigheid van haar twee mannen en aan een nachtelijke bevalling, waarbij hij na afloop een familielid tegenkwam in de gang die vroeg of het een jongetje of een meisje was. De gynaecoloog had geen flauw idee.

De bundel staat vol met leuke en ontroerende verhalen. In aanwezigheid van veel (oud-)collega’s reikte Willem Brouwer het eerste exemplaar uit aan Maria van Selm, die eveneens gynaecoloog in het MCL is en waarmee Brouwer jaren samen heeft gewerkt.

Meer informatie over het boek vind je hier.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close