Ander Nieuws

4 juni: Nationale Opa en Oma dag

Grootouders spelen vaak een belangrijke rol in het leven van hun kleinkinderen. Door op te passen, een fijn logeeradres te bieden en leuke dingen te ondernemen. Daardoor ontstaat er meestal een bijzondere band tussen de beide generaties. En om dat te vieren is in 2004 de Nationale Opa en Oma dag in het leven geroepen.

Een speciale dag om alle opa’s en oma’s van Nederland eens lekker in het zonnetje te zetten. Niet met grote cadeaus, het is zeker niet de bedoeling dat het een commercieel feest is, maar met een kleine attentie of gewoon een gezellige dag. Deze dag is overigens niet alleen bedoeld voor grootouders die hun kleinkinderen regelmatig op bezoek krijgen. Er zijn namelijk ook veel ouderen die hun kleinkinderen niet zo vaak zien als ze zouden willen. Juist dan is een Opa en Oma dag een mooie manier om ook deze grootouders een blijk van waardering te geven.

Blijk van waardering

Opa en Oma dag komt uit Amerika en wordt daar al vanaf 1978 gevierd op de eerste zondag van september. Dat is te danken aan de inmiddels overleden Amerikaanse Marian McQuade, die jaren bij diverse organisaties werkte die opkomen voor het belang van ouderen in de samenleving. Ze hoopte de jeugd met deze nieuwe feestdag wat respect en waardering voor ouderen bij te brengen. Daarnaast leek het haar een goede gelegenheid om eenzame ouderen op te zoeken. Dan kregen die in ieder geval één keer per jaar bezoek. Maar ze hoopte dat jongeren een opa of oma zouden adopteren. Na vijf jaar lobbyen lukte het Marian: President Carter tekende in 1978 het voorstel voor een ‘National Grandparents day’.

Vandaag is het ook in ons land dé dag om eens stil te staan bij de kracht van ouderen, die hun geschiedenis, wijsheid en liefde dolgraag willen delen met hun kleinkinderen. En dat is zeker de moeite waard!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close